Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elismerésben részesültek a nyugállományúak

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: Rácz Tünde |  2019. október 1. 16:53

„Aktív szolgálatuk alatt megteremtették azt az alapot, amelyre ma és a jövő tervezésekor építeni tudunk” – mondta Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára október 1-jén, kedden, Budapesten, a tárca idősek napja alkalmából szervezett ünnepségén.

Október elsejét az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) 1991-ben nyilvánította az Idősek Világnapjává. Ez alkalomból rendezett központi ünnepséget a Honvédelmi Minisztérium a honvédelem érdekében tevékenykedő, a katonai hagyományokat, történelmi emlékeket ápoló társadalmi szervezetek, civilek és nyugállományú katonák részére. A Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára megköszönte a szépkorúaknak a közösségeikben végzett munkájukat, valamint a honvédelem ügyének támogatását.

1596721766

Az államtitkár ünnepi beszédében elmondta: immár egy évtizede a Honvédelmi Minisztérium is köszönti október 1-jén azokat, akik aktív katonai pályájuk alatt és nyugállományba vonulásuk után is sokat tesznek a katonákért, a honvédségért, a honvédelemért. „Önök jelentik zálogát napjaink honvédelmének, honvédségünk sikeres küldetésének. Aktív szolgálatuk alatt megteremtették azt az alapot, amelyre ma, és a jövő tervezésekor építeni tudunk. Az önök munkájának elismerése, hogy ez az alap biztos és stabil" – mondta Szabó István.

1596721766

Az államtitkár hozzátette: példaértékű az a közösség, amelyet kialakítottak, törődnek egymással, közös programokat szerveznek, közös élményeket szereznek, mindemellett gondját viselik az elesetteknek, segítik a betegeket és figyelmet fordítanak a családtagokra. „Munkájukért köszönet és elismerés illeti meg önöket" – fejezte be beszédét Szabó István államtitkár.

1596721767

Az ünnepség, amelyen – mások mellett – Szűcs Lóránd dandártábornok, a HM Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály vezetője, Zsiga Tamás dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Személyzeti Csoportfőnökség csoportfőnöke, Mergancz Sándor dandártábornok, az MH Katonai Rendészeti Központ parancsnoka és Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa is részt vett elismerések átadásával folytatódott. A tárca által szervezett ünnepségen a nyugállományúak szervezetei, valamint a honvédelem ügye érdekében huzamos időn át végzett áldozatos munkája, kiemelkedő tevékenysége elismeréseként idén összesen negyvenkét nyugállományú katona részesült honvédelmi miniszteri, illetve a Magyar Honvédség parancsnoka által adományozott elismerésben. Az ünnepségen a Honvédelemért Kitüntető Cím és az Aranykor Kitüntető Cím különböző fokozatait, emléktárgyakat és emlékplakettet adtak át.

A rendezvény a Honvéd Férfikar műsorával zárult.

GALÉRIA