Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Miskolcra érkezett a jubileumi vándorkiállítás

Szöveg: Faragó Fanny |  2018. szeptember 3. 17:53

Megnyílt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) 170 éves a Magyar Honvédség elnevezésű vándorkiállítása szeptember 3-án, a Miskolci Egyetem főépületében.

1599192420
Székesfehérvár és Nyíregyháza, Szeged, Kaposvár, Veszprém, Gödöllő és Kecskemét után jelenleg Miskolcon tekinthető meg a 170 éves a Magyar Honvédség elnevezésű programsorozat vándorkiállítása.

A Magyar Honvédség történelmét feldolgozó tárlatot prof. dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora nyitotta meg. „Az egyetem mindig is büszke volt arra, hogy jó kapcsolatot ápol a Magyar Honvédséggel. Mi tudjuk és valljunk, hogy a haza szolgálata minden magyar polgárnak kötelessége" – fogalmazott a rektor.

1599192420
A vándorkiállítást dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. „A kiállításból valójában az derül ki, hogy a hadtörténelem nemcsak egy segédtudománya a történettudománynak, hiszen a hadtörténet tanulmányozásával ismerhetjük meg alaposan korszakaink történetét. A mai Magyar Honvédség és a katonaság léte akkor tud tartós lenni, ha kellőképpen ápolja múltját, és büszke azon hagyományokra, amelyek a múltban már megalapozták jelenét. Tiszteletre méltó a munkájuk" – hangzott el a miskolci rendezvényen.

Dr. Lippai Péter ezredes, az MH. 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese úgy fogalmazott: a vándorkiállítás remek lehetőség arra, hogy az érdeklődők megismerhessék a Magyar Honvédség történelmét.

1599192421
Az egyetem A/4-es főépületének földszintjén, a „Régi Aulában" szeptember 12–ig látogatható a jubileumi tárlat, amely az 1848-as megalakításától öt nagy egységre bontva idézi fel a honvédség történetét. A kiállítás azonban nemcsak az elmúlt százhetven évet, hanem a közelmúlt eseményeit, a sorkatonaság időszakát és a jelenkort is feldolgozza. Mindegyik korszakhoz társul egy-egy egyenruha, valamint zászló, amely jellemzi az adott időszakot. A katonaportrékkal borított Hősök Fala a tárlat egyik leghangsúlyosabb eleme, utóbbi hat magyar katona különleges életútját dolgozza fel.

A vándorkiállítás miskolci megnyitóján az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) megyei irodájának munkatársai népszerűsítették a katonai életpályát.

1599192421
A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiállítását – mások mellett – Bárdosné dr. Soós Viktória kancellárhelyettes és Lipták Attila tűzoltó dandártábornok, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is megtekintette.

A rendezvény az egyetem Szenátusi Tanácstermében, szakmai előadássorozattal folytatódott. Nagy Géza őrnagy, a HM KIKNYP 4. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda irodavezetőjének bevezető beszéde után Trux Béla, a Történelmiregény-írók Társaságának alapító tagja az Árpád-kori honvédelem a pozsonyi csata tükrében címmel tartott előadást. A második előadó Bodnár Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár igazgatóhelyettese volt, aki prezentációjában a 17. századi borsod megyei végvárakról beszélt. Szopkó Róbert, a 10-es Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnöke az első világháború „tüzes" honvédeiről tartott beszámolót, ezt követően dr. Lippai Péter ezredes Korunk honvédei című előadása zárta a szemináriumot.

1599192421
Fotó: a szerző felvételei