Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2021-ben is az országvédelem az első

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2021. április 20. 20:21

A hagyományoktól eltérően, a járványügyi helyzet miatt online térben tartotta meg évértékelő és feladatszabó értekezletét Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka április 20-án, Budapesten, amelyhez ezúttal videókonferencián keresztül kapcsolódtak be a katonai-stratégiai szintű vezetők és az alakulat parancsnokok az ország több pontjáról. A megbeszélésen részt vett Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter is, a Honvédelmi Minisztérium Manfred Wörner terméből csatlakozva.

Korom_vzds_évértékelő (2)

„A Magyar Honvédség 2020 évi munkáját alapvetően három fő téma határozta meg: a világjárvány elleni hatékony védekezés, a középszintű szervezeti változások és átalakítások véghezvitele, valamint a Magyar Honvédség Parancsnokság költözésének előkészítése” – indította értékelését Korom vezérezredes. Beszédében úgy fogalmazott: „A COVID-19 világjárvány a Magyar Honvédséget is új helyzet elé állította. A víruskorszak előtti hagyományos honvédelmi működésen túl olyan feladatokat is végre kellett hajtanunk 2020-ban, amelyek addig nem tartoztak a szorosan vett katonai tevékenységek közé.”

Az elmúlt év kiemelt feladat volt – a Közös Akarat határvédelem mellett – a rendőrökkel végrehajtott közös járőr, a határzár, külképviseletek és kormányzati objektumok, valamint a korridor feladat biztosítása, az egészségügyi ellátó rendszer működésének támogatása. „A katonák remekül helyt álltak, amellyel kivívták a társadalom elismerését is.”

Korom_vzds_évértékelő (3)

2020-ban nagy hangsúlyt kapott a Magyar Honvédség Parancsnoksága kezdeti műveleti képességének megteremtése, az ehhez kapcsolódó szervezési feladatok során átalakult a középszintű vezetési feladatokat ellátó honvédségi szervezetek, illetve a légi irányítás-vezetés feladatrendszere és szervezeti felépítése.

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program sikerességét bizonyítják a 2020-as év eredményei: a harckocsi és tüzér képesség, a lövész dandár képesség, a légvédelmi képesség fejlesztései, a Digitális Katona program eszközbeszerzései, továbbá a felújított és modernizált tűzszerész járőrhajók mind a honvédség újabb fejlődés-szakaszának megindulását jelentik, amelyhez illeszkedő logisztikai rendszer és új eljárásrendeket tartalmazó kiber szakterület társul.

Az idei év hangsúlyos feladatai között szerepel a Parancsnokság jelenleg budapesti elemeinek Székesfehérvárra történő költöztetése a hatékonyabb szervezeti működés érdekében.

Korom_vzds_évértékelő (12)

A Magyar Honvédség parancsnoka a 2021 évi részletes feladatszabásában hangsúlyozta elvárását a haderőfejlesztés keretében megindított folyamatok szakszerű menedzselése kapcsán. Kiemelte: mindent meg kell tenni a járványügyi helyzet miatt áttervezett kiképzések pótlása érdekében és fokozott jelentőséggel kell kezelni a határvédelmi feladatokra kijelölt, valamint a missziókba készülő erők felkészítését, illetve folytatni kell a Speciális Önkéntes Területvédelmi Tartalékos kiképzések végrehajtását.

2021-ben a Magyar Honvédség az eddigi magas színvonalon folytatja a koronavírus fertőzés további terjedésének megelőzésével, valamint a járvány elleni védekezéssel kapcsolatos feladatokban való részvételt, hozzájárulva az ország működőképességének fenntartásához, illetve a lakosság biztonságának szavatolásához – hangsúlyozta Korom vezérezredes.

Korom_vzds_évértékelő (8)

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter hozzászólásában hangsúlyozta, hogy a COVID-19 járvány idején végzett munka mind hazai, mind nemzetközi vonatkozásban komoly többletfeladatot rótt a Magyar Honvédségre, a katonákra. „A pandémiás helyzetben a katonák helytállása, példamutatása kivívta a társadalom elismerését” – emelte ki a miniszter, hozzátéve, hogy a példamutatás ne csupán a munkavégzésben, fegyelemben mutatkozzon meg, hanem a védőoltások felvételben is, a katonák ugyanis felelősséggel tartoznak katonatársukért, az egyéni érdekek felett pedig a közösségi érdekeket kell előtérbe helyezni.

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program kapcsán Dr. Benkő Tibor úgy fogalmazott, hogy mindenkinek csak gratulálni lehet, akinek ebben része volt: a tárca jelentősen haladt a szerződések megkötése, a technikai eszközök megvásárlása, beérkezése, hadrendben állítása tekintetében. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a program az elkövetkezendő évekre is folyamatos munkát és kötelezettséget ró a szervezetre, biztosítani kell a kiképzett és felkészített katonákat, felszerelésüket és infrastruktúrát.

Végezetül sikereket, eredményeket és kitartást kívánt a Magyar Honvédség teljes állományának, továbbá azt kérte, hogy a továbbiakban is hasonló odaadással érjenek el még szebb és jobb eredményeket.