Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A béke pártján állunk, de a békéhez erő kell

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Kertész László és Szakál Szebáld |  2022. augusztus 18. 21:37

Nyolcadik alkalommal adott otthont Székesfehérvár a kiváló karmester, Fricsay Richárd alezredes nevét viselő regionális katonazenekari fesztiválnak augusztus 18-án, csütörtökön. A Zichy ligetben megrendezett zenés kulturális programot Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere nyitotta meg.

2022.08.18_Miniszteri_szekesfehervar 23

Utoljára 2019-ben élvezhette a nagyközönség a hagyományosan Székesfehérváron megrendezett Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál hangulatos előadásait. Idén újult erővel léptek színpadra a résztvevő katonazenekarok: a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar tagjai mellett felléptek még a kaposvári, tatai és veszprémi katonazenészek is.

A rendezvényt megnyitva Szalay-Bobrovniczky Kristóf beszédében úgy fogalmazott: a fesztiválnak nem is lehetne méltóbb helyszíne, mint Székesfehérvár, hiszen a város a magyar történelem és hadtörténelem kiemelkedő települése. „Büszke katonaváros, szinte alapításától fogva. Katonáink számára napjainkban is megtiszteltetés és presztízs, hogy Székesfehérváron szolgálnak” – jelentette ki a honvédelmi miniszter. Hozzátette: Fricsay Richárd alezredes mai utódai ugyancsak katonák és művészek egyben. „A fegyelem és kötelességteljesítés, a szabályok, előírások pontos betartása jellemzi őket katonai oldalról. Ugyanakkor a művészember sajátosságaival is rendelkeznek: az önálló alkotás vágyával, a képzelet és a lélek szárnyalásával, a rögtönzés szabadságával” – mondta.

2022.08.18_Miniszteri_szekesfehervar 21

A honvédelmi tárca vezetője kitért arra is, hogy a Magyar Honvédség legfontosabb feladata a haza szolgálata, különösen most, amikor szomszédunkban háború dúl és az illegális bevándorlók déli országhatárunkat ostromolják. „Ezek az események csak megerősítették a kormány azon szándékát, hogy tovább fejlessze a Magyar Honvédség képességeit. A magyar kormány jelenleg Közép-Európa legjelentősebb haderőfejlesztési programját hajtja végre” – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, leszögezve azt is, hogy Magyarország továbbra is a béke pártján áll, de a békéhez erő kell. Az erőt pedig a katonáink, valamint a rendelkezésükre álló haditechnikai eszközök garantálják.

2022.08.18_Miniszteri_szekesfehervar 3

A fesztiválon – amelyen mások mellett jelen volt Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere, valamint Spányi Antal megyéspüspök is – egyaránt felcsendültek pergős katonadalok, indulók, könnyűzenei művek, film és sorozatzenék, slágerek. Noha a katonazenészek önmagában is magával ragadó koncertet varázsoltak a Zichy liget terére, a különleges, katonásan kimért, mégis könnyed szórakozást nyújtó atmoszférát a jól begyakorolt térformációkkal és látványos alaki mozdulatokkal tették még emlékezetesebbé mindenki számára.