Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A haza elismeréssel és köszönettel tartozik a katonáknak

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Szováthy Kinga |  2021. december 14. 22:27

Szarajevóba, az Európai Unió vezette EUFOR-ALTHEA misszió bosznia-hercegovinai főparancsnokságára látogatott dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke december 14-én, kedden. Az államfő kíséretében dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is felkereste az ünnepeket külszolgálatban töltő magyar katonákat.

Magyar-EUFOR_muveleti_terulet_felsovezetoi_latogatas_Bosznia (4)

Alexander Platzer vezérőrnagy, a nemzetközi misszió osztrák parancsnoka katonai tiszteletadás mellett fogadta a magyar delegáció tagjait az EUFOR-ALTHEA misszió bázisául szolgáló Butmir-táborban. Az államfő – Benkő Tibor honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának kíséretében – ezt követően hivatalos találkozón egyeztetett az EUFOR és a NATO szarajevói parancsnokság vezetőivel, majd elsőkézből kapott helyzetjelentést az EUFOR ALTHEA misszió, azon belül is az MH EUFOR Kontingens jelenéről és kihívásairól.

A kontingens katonái részére rendezett ünnepi állománygyűlésen Gerőfi Szilárd dandártábornok, az EUFOR parancsnokság törzsfőnöke úgy fogalmazott, hogy a békét és stabilitást csak az együttműködésre, a népek közötti megbecsülésre és gazdasági előnyökre épülő politikával lehet megvalósítani. „Az EUFOR ALTHEA békefenntartó misszió és az ebben meghatározó szerepet játszó magyar kontingens ezek szavatolása érdekében tartózkodik Bosznia-Hercegovinában. Magyarország jelenleg a második legnagyobb létszámmal vesz részt az EUFOR misszióban, összesen százhatvannyolc magyar katona szolgál Szarajevóban” – mondta. Aláhúzta, hogy az ország lakossága bízik az EUFOR-ban, mint olyan nemzetközi erőben, amely képes megakadályozni az 1992 és 1995 közötti időszak borzalmainak megismétlődését.

Magyar-EUFOR_muveleti_terulet_felsovezetoi_latogatas_Bosznia (16)

Áder János beszédében kijelentette, hogy nem csak a történelem nagy fordulópontjai befolyásolják a nemzetünkről kialakuló képet. „Legalább ennyire fontos mások személyes tapasztalata. Presztízsünket, megítélésünket a magyar tárgyalókészség, a magyar munkabírás, szaktudás, szavahihetőség, a magyar találékonyság, bajtársiasság, kötelességtudat, helytállás és a szövetségesi hűség alapvetően befolyásolják” – mondta. A köztársasági elnök hozzátette, hogy amikor a magyar katonák különböző nemzetközi alakulatokban hidat, iskolát építenek, felderítenek, szállítanak, békét védenek, konfliktusokat előznek meg, oktatnak és kiképeznek, mentorálnak, valójában mindig, mindenhol presztízst építenek. „Mert azt tényleg nem adják, csak komoly, odaadó verejtékes munkáért cserébe. Minden magyar jelenlétre igaz ez, a katonai jelenlétre pedig sokszorosan. Befolyásolja megítélésünket, és nyugodtan használhatunk nagy szavakat, a történelmünket. Akár azonnal, akár hosszútávon” - hangsúlyozta Áder János.

Leszögezte: kiváló példa erre az EUFOR ALTHEA missziója, amely évről-évre alkalmazkodik az időszerű, mondhatni történelmi elvárásokhoz. „A haza elismeréssel és köszönettel tartozik önöknek, hogy itt, boszniai állomáshelyükön is a feladatukat kiemelkedő- minőségben állnak helyt, öregbítve ezzel Magyarország hírnevét” – mondta.

Magyar-EUFOR_muveleti_terulet_felsovezetoi_latogatas_Bosznia (19)

A közelgő ünnepek kapcsán rámutatott, hogy az egész világon a békét ünneplik, vagy a vágyott békéért imádkoznak. „Mostanában pedig még inkább az egészségért, a világjárvány megszűnéséért. Naponta látjuk, hogy sem a béke biztosítása, sem a járvány elleni sikeres küzdelem nem létezhet az önök szolgálata, az önökéhez hasonló hivatás nélkül” – emelte ki.

Az ünnepi állománygyűlés – amelyen jelen volt Pósa Krisztián szarajevói nagykövet is - zárásaként Áder János köztársasági elnök, Benkő Tibor honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy átadták azokat az ajándékcsomagokat, amelyek reményeik szerint megkönnyítik a családtól távol töltött ünnepi időszakot.

Magyar-EUFOR_muveleti_terulet_felsovezetoi_latogatas_Bosznia (24)

A delegáció tagjai ezután felkeresték a Butmir-tábor emlékparkjában található magyar kopjafát, ahol elhelyezték a megemlékezés koszorúit. A szarajevói látogatás a bosznia-hercegovinai kollektív államelnökség tagjaival való találkozóval és kétoldalú egyeztetéssel zárult.

Kapcsolódó cikkek