Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédelmi miniszter további intézkedései

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Honvédelmi Minisztérium, Kertész László |  2022. február 27. 17:58

A keleti országrészbe csoportosított erők és eszközök készenlétéről, valamint az ukrajnai helyzetről győződött meg a Magyar Honvédség előretolt vezetési pontján és a magyar-ukrán határon a honvédelmi miniszter február 27-én, vasárnap.

Újabb erőket csoportosít át a Honvédség a keleti országrészbe KLAC8609

Benkő Tibor, miután tegnap, február 26-án a Honvédelmi Minisztérium vezetési pontján a Honvédelmi Operatív Törzsnél és a Magyar Honvédség műveleti központjában jelentéseket hallgatott meg az Ukrajnában folyó háború aktuális helyzetéről, valamint a keleti országrészbe átcsoportosított katonai kötelékek készenlétéről és felkészültségéről, ma a Magyar Honvédség előretolt vezetési pontjára, és az ország északkeleti határszakaszára látogatott.

A helyszínen meghallgatta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának és a műveleti parancsnokságot vezető tábornoknak a jelentését az átcsoportosított erők helyzetéről, feladatairól. A jelentések után Benkő Tibor úgy nyilatkozott: „Katonáink felkészülten, fegyelmezetten, elszántan és elhivatottan végzik a rájuk bízott feladatokat. Az átcsoportosított erők elérték a feladat végrehajtásához szükséges készenléti szintet és a meghatározott csoportosításokat.”

DSCN9531

A Magyar Honvédség katonái számos képességgel vesznek részt a feladatban, hogy a lehető leghamarabb reagálni tudjanak bármilyen váratlan eseményre, amely az ukrajnai konfliktusból elérheti hazánkat. A miniszter ezek közül kiemelte azt a légi sugárfelderítő képességet, amellyel a Magyar Honvédség rendelkezik, és alkalmaz a térségben. A Mi-24-es helikopterre szerelt, magyar fejlesztésű sugárfelderítő konténerrel nagyon gyorsan és hatékonyan lehet nagy területeket pásztázni, és jelezni a legkisebb sugárzó anyag jelenlétét is. Egyben hangsúlyozta és megnyugtatta a jelenlévőket, hogy a rendszeres mérési eredmények azt mutatják, nincs ok aggodalomra, és kijelentette, hogy a továbbiakban is kiemelt figyelmet fordítanak erre a katonai felderítési feladatra is.

Ezt követően a honvédelmi miniszter a magyar-ukrán határnál lévő Barabásra utazott, ahol a feladatban résztvevő katonákkal találkozott, beszélt a határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő rendőrökkel és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársaival, valamint a háború elől hazánkba érkező, elcsigázott, megfáradt és jövőjük biztonsága miatt aggódó menekültekkel is. A látogatás részeként a teljes határszakaszt megtekintette.

received_928327807832958_mosaic

Visszatérve a Magyar Honvédség előretolt vezetési pontjára, a tapasztalatokat összegezve Benkő Tibor elmondta, az ukrajnai helyzet ismeretében, a jelentésekben foglaltak és a látottak alapján Magyarország különböző helyőrségeiből, hazánk és a magyar emberek biztonságának szavatolása érdekében, további erők átcsoportosítását tartja szükségesnek, melynek végrehajtására helyben intézkedett. Egyben megerősítette: hazánk mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar emberek továbbra is biztonságban legyenek a határ mentén is, és ne kelljen félniük, aggódniuk a szomszédos országban folyó háború borzalmai miatt. A miniszter külön kitért arra, hogy Magyarország minden támogatást megad a háború elől menekülő emberek számára.

Újabb erőket csoportosít át a Honvédség a keleti országrészbe KLAC8860

A barabási határátkelőhelyen Benkő Tibor találkozott Soltész Miklóssal, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárával, a Karitatív Tanács elnökével, Román István kormánymegbízottal és Tilki Attilával, a térség országgyűlési képviselőjével, akikkel a honvédség szerepéről, a jelenlegi helyzetben nyújtható támogatásról, együttműködésről egyeztettek. Román István kormánymegbízott külön kiemelte a HM Védelmi Igazgatási Főosztállyal való kiváló, folyamatos és gördülékeny közös munkát. A környékbeli települések lakói, valamint az Ukrajnából érkező menekültek elismerően szóltak a határátkelőnél szolgálatot teljesítő katonák és rendőrök munkájáról, valamint köszönetet mondtak nekik és a magyar kormánynak is a segítségnyújtásért.

Kapcsolódó cikkek