Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédelmi miniszter udvariassági látogatáson fogadta az Ohiói Nemzeti Gárda parancsnokát

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2021. június 10. 15:14

Benkő Tibor udvariassági látogatáson fogadta június 10-én, csütörtökön John C. Harris vezérőrnagyot, az Ohiói Nemzeti Gárda (OHNG) parancsnokát. Az amerikai tábornok az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság (MH TTP) parancsnokának meghívására érkezett Budapestre. Harris vezérőrnagyot ugyancsak fogadta a Magyar Honvédség új parancsnoka, Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy.

LALA9041

A megbeszélés témái között szerepelt a Magyar Honvédség és az Ohiói Nemzeti Gárda közötti együttműködés szorosabbá tételének több lényeges eleme – az önkéntes tartalékos toborzás és képzés, a NASAMS légvédelmi rakéta rendszerrel kapcsolatos tapasztalatok megosztása, a közös gyakorlatok és kiképzések folytatása, illetve a műveleti együttműködés lehetősége is.

Benkő Tibor a megbeszélés során kiemelte, hogy a honvédség Ohiói Nemzeti Gárdával 28 éve tartó együttműködése továbbra is kiváló lehetőséget kínál mindkét fél számára a tapasztalatok megosztására. Hozzátette, hogy a honvédelmi tárca nagyra értékel minden, a kiképzéshez és gyakorlatokhoz nyújtott támogatást, amit a Magyar Honvédség eddig kapott a hosszútávú együttműködés keretében.

LALA9055

A tárcavezető kihangsúlyozta, hogy a folyamatban lévő haderőfejlesztési program részeként nagy hangsúlyt fektet a honvédelem ügyének fiatalok körében történő népszerűsítésére, a társadalmi kapcsolatok és a toborzás fejlesztésére, valamint a kiképzési és oktatási programok korszerűsítésére.

A háromnapos látogatás során John C. Harris-t fogadta a Magyar Honvédség új parancsnoka Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy is. A megbeszélésen a parancsnok kiemelte, hogy az amerikai és a magyar haderő között évek óta kiemelkedő és pozitív a szakmai együttműködés. Hozzátette, hogy 2021-ben új szintre lép ez a kapcsolat azzal, hogy az MH TTP kijelölt önkéntes területvédelmi tartalékos állománya - melynek magas színvonalú felkészültségéről elismerően nyilatkozott az amerikai tábornok - június 1-29. között részt vesz az Ohiói Nemzeti Gárda 37. Lövészdandár Harccsoport értékeléssel egybekötött gyakorlatán a Louisiana állambeli Fort Polk-ban.

LALA9026

A parancsnok aláhúzta, hogy a járványhelyzet kezelése közelebb hozta a katonákat az állampolgárokhoz, ami növelte a honvédség elfogadottságát. Harris vezérőrnagy kiemelte, hogy az Ohiói Nemzeti Gárda is - az amerikai tartalékos rendszer részeként - komoly szerepet játszott többek között a járványhelyzet kezelésében.

John C. Harris vezérőrnagy budapesti látogatása során előadást tartott az első alkalommal megrendezett Nemzetközi Hátországvédelmi Tudományos Konferencián a Stefánia Palotában.

Kapcsolódó cikkek
20210609-hatorszagvedelmi-konferencia (3)

Védelem – közösen

2021. június 9. 10:27