Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hősi halált halt ejtőernyősökért zengett a harang

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Füzes Judith és Berlinger Dorottya |  2022. április 13. 16:42

A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége (MEBSZ) - mint minden évben - idén is több budapesti helyszínen és a Veszprém melletti Jutaspusztán emlékezett meg az 1941. április 12-i ejtőernyős katasztrófa áldozatairól, valamint az 1952-ben kivégzett Kiss Zoltán századosról.

0412_Jutaspuszta (26)

Nyolcvanegy évvel ezelőtt, felszállás közben zuhant le a magyar légierő Savoia Marchetti SM–75 típusú repülőgépe. A délvidéki bevetésre induló gép fedélzetén tartózkodó ejtőernyősök és a repülőgép személyzetének nagy része azonnal életét vesztette, huszan haltak meg a szerencsétlenségben.

A megemlékezés Kiss Zoltán százados, posztumusz alezredes emléktáblájánál kezdődött, ahol repülősök, veterán ejtőernyősök, családtagok, valamint tisztelői gyűltek össze a Rákoskeresztúri Temető 298-as parcellájánál. Kiss Zoltán - aki 1938-ban és 1948-ban is a magyar katonai ejtőernyőzés alapító tagja volt, - 1952-ben vált koncepciós per áldozatává. A megemlékezésen többek között részt vett Makray Katalin asszony, akinek édesapja, vitéz Makray Ferenc a pápai ejtőernyős ezred századosaként szolgált.

DSC_1063

A rendezvény a Fiumei úti Sírkert 52-es Hősök parcellájában, vitéz Bertalan Árpád őrnagy, posztumusz alezredes sírjánál folytatódott, ahol – többek között - Félhelyesné Zubornyák Judit, vitéz Bertalan Árpád unokája, Móczár Gábor a Nemzeti Örökség Intézet főigazgatója, Sánta Gábor ezredes, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár parancsnoka, valamint Hajnal István ezredes, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred parancsnoka rótta le kegyeletét.

A fővárosi megemlékezés-sorozat a Farkasréti temetőben zárult, ahol az 1941. április 12-i jutaspusztai tragédia repülős áldozataira, Bene László posztumusz századosra és Kelemen Károly századosra emlékeztek a résztvevők, akik ezt követően fejet hajtottak Sáray Bertalan nyugállományú ejtőernyős ezredes emléke előtt, akinek meghatározó szerepe volt az ejtőernyős fegyvernem második világháború utáni újjászervezésében.

IMG_20220412_133512

A megemlékezés délután az egykori tragédia helyszínén, Jutaspusztán folytatódott. Az itteni eseményen részt vett és beszédet mondott: Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város Polgármestere, Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese, Soós Lajos nyá. alezredes, a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületének elnöke.

0412_Jutaspuszta (25)

A rendezvényen lerótták kegyeletüket a repülő és ejtőernyős szakma vezetői, képviselői is: többek között Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, Sáfár Albert dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, dékáni hivatal, szervezési igazgatója, Boldizsár Gábor ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztályának vezetője, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége elnöke, Sánta Gábor ezredes, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár Parancsnoka, Hajnal István ezredes, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred parancsnoka, Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, valamint Félhelyesné Zubonyai Judit vitéz Bertalan Árpád őrnagy unokája.