Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A huszárokról legendák szálltak apáról fiúra”

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Nagy Gábor |  2021. szeptember 25. 16:22

„A huszárok olyan értéket képviselnek, melyre minden felnövő generációnak emlékezni kell” - mondta Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára a XXV. Kossuth Toborzó Ünnepély és Huszárfesztiválon tartott köszöntőbeszédében szeptember 25-én, Cegléden.

huszárfesztivál_képek (8)

A háromnapos rendezvénysorozatot Kossuth Lajos ceglédi toborzóbeszédének 173. évfordulója alkalmából rendezte Cegléd Város Önkormányzata.

A szombati nap hagyományőrző felvonulással indult. Ünnepi beszédében Szabó István honvédelmi államtitkár kiemelte: a múltunk, a hagyományaink és a történelmi emlékeink ápolása mindig is jelentőségteljes tartalommal bírt. „Ahogy ez a jeles eseménysorozat is árulkodik róla, Cegléd városa és Kossuth Lajos kapcsolata közismert, melynek legemlékezetesebb közös pontja Kossuth ceglédi toborzóbeszéde. Történelmi ismereteinket felelevenítve emlékezzünk a hadseregteremtő Kossuthra is. 1848. július 11-ei beszéde nyomán az Országgyűlés kétszázezer újoncot és 42 millió forintot szavazott meg. Ezt követően indult el alföldi toborzó körútjára, amelynek során szeptember 24-én megérkezett Ceglédre” – idézte fel az államtitkár, majd felelevenítette a nemzeti összefogást, melynek eredményeként a létrejövő reguláris hadsereg 1849-ben, a tavaszi hadjárat során felejthetetlen győzelmeket aratott.

huszárfesztivál_képek (9)

„Ennek a hadseregnek meghatározó fegyverneme volt a huszárság. A gyorsan mozgó, bárhol és bármikor hirtelen feltűnő magyar könnyűlovasság ütközeteket döntött el, sok dicsőséget szerzett a hazának. A huszárok bátorságáról, bajtársiasságáról, hazaszeretetéről, leleményességéről és virtusáról legendák szálltak apáról fiúra. Klasszikus, elegáns harcmodorukat utoljára az első világháborúban alkalmazhatták, mielőtt a haditechnikai fejlődés elsöpörte volna az évszázad alatt összegyűjtött tudást. Biztos vagyok benne, hogy legalább egyszer mindenki a helyükbe képzelte magát. Hiszem, hogy még ma is sok fiatal, sok fakardos kisgyermek így van ezzel. Ezekből a fiatalemberekből lesznek azok, akiket - hőseik emlékének hatására -, a Magyar Honvédség kötelékében, bajtársként is üdvözölhetünk” – emelte ki Szabó István.

Dr. Csáky András, Cegléd polgármestere beszédében elmondta: világviszonylatban is ritka, hogy egy történelmi személyiség szinte összeforrjon hazájának valamelyik városával, ráadásul úgy, hogy nem ez a település volt a szülő- és lakóhelye, valamint politikai tevékenységének is csupán alkalmi színtere volt.

huszárfesztivál_képek (14)

„A csoda mindig ott van, ahol a kivételes látogató valóban otthon érezheti magát. A mi városunk ilyen különlegességgel büszkélkedhet. Kossuth Lajos annyira fontosnak tudta a ceglédi szereplését, hogy a magyar történelem korabeli fordulópontján, itt mondta el fontos beszédét és jóformán élete végéig tartotta a kapcsolatot a ceglédiekkel” – hangsúlyozta a tisztségviselő.

A beszédeket hagyományőrző műsor követte a Cegléd Táncegyüttes és a Patkós Irma Művészeti Iskola növendékeinek jóvoltából. A rendezvényen Földi László, Pest megye XII. választókerületének országgyűlési képviselője is részt vett.