Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A jövő katonái

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Kismartoni Mátyás |  2021. június 10. 16:31

Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban köszöntötte ünnepélyes keretek között a Debreceni Egyetem „Bevezetés az űreszközök üzemeltetésébe” című tanfolyamát elvégzett katonákat Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes június 10-én, csütörtökön.

A több mint fél esztendős képzést sikeresen elvégzett katonáknak a parlamenti államtitkár mellett dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese és dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos is gratulált.

20210610-PAT 01

Mint ismert, a tíz, híradó és informatikai szakbeosztású katona – miután sikeresen elvégezték a Debreceni Egyetem által kifejezetten a Magyar Honvédség részére szervezett „Bevezetés az űreszközök üzemeltetésébe” elnevezésű tanfolyamot - május 6-án vehette át oklevelét Németh Szilárd parlamenti államtitkártól. A speciális kurzuson egyebek mellett megtanulták, hogy mire használhatóak a műholdak, milyen pályán mozognak és milyen technikai paramétereket kell figyelembe venni egy lehetséges magyar műholdképesség kialakításakor. Emellett elsajátították a jogi, a matematikai és a technológiai hátteret is. A képzés gyakorlatorientált volt, így ennek során a résztvevők több nagyvállalatnál szerezhettek gyakorlati tapasztalatot is.

A rendezvényen Németh Szilárd elmondta: a köszönet és a tisztelet mellett ez a rendezvény arra is kiváló alkalom, hogy megerősítsük annak ismertségét, a világűr ma már fontos része a hadviselésnek. Mint emlékeztetett, az elmúlt esztendőkben számos, az űrkutatás szempontjából fontos évfordulót ünnepelhettünk. Ilyen volt Jurij Gagarin első repülése (1961), az ember holdra lépése (1969) vagy a magyar űrhajós, Farkas Bertalan repülése (1980) is. Ennek ellenére az űrkutatás a közéletben kevéssé jelent meg és ma is misztikum.

20210610-PAT 02

A miniszterhelyettes kiemelte: mintegy 250 jelentkezőből válogatták ki a Debreceni Egyetemre induló első, tíztagú csapat tagjait. Ez is jelzi, mekkora az érdeklődés az űrkutatás iránt. Az államtitkár megköszönte dr. Böröndi Gábor altábornagy folyamatos támogatását, aki személyes ügyként karolta fel ezt a területet. „De sokat köszönhetünk dr. Ferencz Orsolya tudásának és hozzáállásának is, mely jelentős segítséget jelentett az egész csapat számára” - tette hozzá Németh Szilárd.

Kapcsolódó cikkek