Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A „kétszeres túlélő"

Szöveg: Szűcs László |  2022. augusztus 6. 15:05

Hetvenhét évvel ezelőtt, 1945. augusztus 6-án robbantottak atombombát Hirosima felett. Három nappal később pedig Nagaszaki városát rombolta porig egy nukleáris fegyvert. Hivatalosan Jamagucsi Cutomu az egyetlen ember, aki túlélte mindkét atomtámadást...

atombomba 01

Az 1916. március 16-án, Nagaszakiban született, mérnök végzettségű Jamagucsi Cutomu az egyetlen ember volt a Földön, aki a japán kormány által kiadott hivatalos tanúsítvánnyal rendelkezett arról, hogy túlélte mind a két, az ázsiai országot ért atomtámadást.

1945. augusztus 6-án, amikor az Enola Gay nevű amerikai B-29-es ledobta a Little Boy (Kisfiú) névre hallgató uránbombát, Jamagucsi éppen egy üzleti úton tartózkodott Hirosimában. Évtizedekkel későbbi visszaemlékezése szerint már hazafelé tartva úton volt a vasútállomás felé, amikor észrevette a bombázót a város felett. Néhány másodperccel később pedig bekövetkezett a detonáció. A robbanás epicentrumától mindössze három kilométerre tartózkodó férfi súlyos sérüléseket szenvedett: beszakadt a dobhártyája, ideiglenesen megvakult és csúnyán megégett a felsőteste. Szerencsére el tudott jutni egy közeli menedékhelyre, ahol az éjszakát töltötte. Aztán másnap úgy döntött, hogy hazautazik – Nagaszakiba…

atombomba 02

Ott – ahogy azt egy 2006-ban elkészült dokumentumfilmben elmondta – két nap pihenést engedélyezett saját maga számára, majd augusztus 9-én munkára jelentkezett. Főnökének éppen azt mesélte, hogy mit élt át Hirosimában, amikor Nagaszaki felett is felrobbant a bomba… A Fat Man (Kövér Ember) a Little Boy-nál sokkal erősebb plutóniumbomba volt, ám a város egyenetlenebb domborzati viszonyai, illetve a „tűzvihart" megállító folyó miatt Jamagucsi ezúttal nem szenvedett komolyabb sérüléseket, pedig a bomba – akárcsak Hirosimában – itt is alig három kilométerre robbant fel tőle.

A nagaszaki robbanás után Jamagucsin jelentkeztek a sugárfertőzés tünetei. Haja kihullott és égési sérülései is nagyon sokáig gyógyultak. Teljesen egészséges már soha életében nem lett, ám ennek ellenére szép kort élt meg: 93 évesen, 2010. január 4-én hunyt el gyomorrákban. Ezt, akárcsak akut leukémiáját a sugárzással hozták összefüggésbe az orvosok. „Azt hittem, Hirosimából követett a gombafelhő" – nyilatkozta egyszer Jamagucsi, aki sokáig csak a második robbanás túlélését jelentette be a japán hatóságoknak. Egyik lánya szerint azért, mert nem akart „kérkedni" kétszeres szerencséjével.

atombomba 03

Aztán a nyolcvanas években úgy döntött, hogy mégiscsak jelzi: túlélte mindkét atombomba robbantását. A „kétszeres túlélő" státuszát a japán kormány meg is adta neki. Érdekesség, hogy hivatalosan egyedül ő a „kétszeres túlélő", ám valószínűleg 160-170-en lehettek, akik hozzá hasonlóan át- és túlélték mind a hirosimai, mind pedig a nagaszaki bombázást.