Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A névadójukra emlékeztek

Szöveg: Guczi Emese tartalékos zászlós | Fotó: a szerző felvételei |  2022. augusztus 19. 9:59

Majthényi Károly, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 10. Területvédelmi Zászlóalj névadójának családi sírboltjánál tartottak ünnepi megemlékezést augusztus 17-én, Miskolcon, a területvédelmi ezred katonái.

20220818-MH2TVE-megemlekezes (5)

A zászlóalj katonáinak sokáig nem volt tudomása a névadó sírjának hollétéről. Aztán felkutatták az egyik egyenes ági leszármazottat, dr. Nagy Ferencet, akitől tájékoztatást kaptak a sír helyéről, illetve engedélyt szereztek a családi sírbolt rendbetételére, gondozására.

A megemlékezés napját a miskolci magyar királyi 10. honvéd gyalogezred orosz hadszíntérre való első bevonulásának napjához igazították, ami 1914. augusztus 17-én, Doroghy (Daubner) Samu ezredes vezetésével történt.

Majthényi Károly a középiskolai tanulmányainak befejezése után az ezred kötelekében szolgált zászlósként. 1916. októberében halt hősi halált Erdélyben.

20220818-MH2TVE-megemlekezes (4)

A megemlékezésen Sarudi Norbert őrnagy, a zászlóalj törzsfőnöke elevenítette fel a névadó életútját, majd Gecse Attila Zoltán tartalékos hadnagy, református lelkész mondott ünnepi beszédet.

A rendezvényen - amelyen mások mellett jelen volt Vantal Zsolt ezredes, a területvédelmi ezred parancsnoka, illetve Király János őrnagy, a 3. Gerinc Radar Mérőpont parancsnoka - elhelyzték az emlékezés virágati Majthényi Károly sírjánál. A család nevében dr. Nagy Ferenc emlékezett meg a hős felmenőről.