Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A protokollosok a mai kor polihisztorai

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Rácz Tünde |  2023. május 29. 9:27

Ki ajánlhatja fel a tegeződést? Hogy kell egy névjegykártyát átadni Európában és a Távol-Keleten? Milyen szempontok alapján rendelünk virágot? Ezekre és sok más kérdésre kellett tudnia annak a tizenegy csapatnak a választ, akik állami, sport, katonai, egyházi, üzleti viselkedéskultúra és protokoll mellett a Kárpát-medence történelmi értékei, világörökségeink, valamint hungarikumok témakörökben mérték össze tudásukat.

TUN_7946

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg az Egyetemi Nemzetközi Kommunikációs Viselkedéskultúra és Protokoll Versenyt Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban, május 26-án. Az esemény fővédnöke Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes volt.

A megjelent versenyzőket, felkészítőtanárokat és zsűritagokat Gáspár Ágnes címzetes egyetemi docens, a szervező bizottság elnöke köszöntötte, majd felolvasta Vargha Tamás parlamenti államtitkár levelét.

„Ez az esemény is aktívan szolgálja a határon túli magyarság ügyének segítését és a határon túli magyarok integrálását az anyaország kulturális vérkeringésébe. A verseny tizenegyedik esztendős története kiváló bizonyítéka annak, hogy a nemzetmegtartó identitásformáló és erősítő rendezvényeknek nemcsak létjogosultsága van, hanem óriási társadalmi igény mutatkozik azok megtartására. A Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyetteseként megtiszteltetés, hogy a megmérettetésnek a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ ad helyet” – állt a levélben.

TUN_7705

Szabó Ákos, a Sándor-palota Protokoll Igazgatóság szakmai főmunkatársa beszédében kiemelte: külön öröm számára, hogy a versenyzők sok helyről érkeztek határon túlról is, amely az együvé tartozást szimbolizálja.

A versenyt Laczkó Rita, a Magyar Protokollosok Országos Egyesülete elnöke, a Belügyminisztérium Nemzetközi Főosztály Protokoll és Szervezési Osztály vezetője nyitotta meg. Mint mondta: a protokollosok a mai kor polihisztorai: többek között ismernünk kell a nemzeti és nemzetközi politikai összefüggéseket és jártasnak kell lennünk a hazai és nemzetközi szabályrendszerekben is.

„Számomra teljesen nyilvánvaló, hogy a jó protokollost a szervezésben is a profizmus és az elhivatottság kell, hogy jellemezze. Hiszen, ha a helyzet úgy hozza, idegenvezetők, borszakértők vagy felszolgálók vagyunk, zászlót vagy éppen asztalterítőt vasalunk, vagy mandzsettagombot veszünk a vendég miniszternek” – hangsúlyozta Laczkó Rita. Hozzátette: ha ez mégsem sikerülne, akkor egy jó protokollos tudja, hogy melyik kérdéssel kihez forduljon. „Kedvenc hasonlatommal élve egy protokollos olyan, mint Columbo felesége, akiről mindenki tudja, hogy létezik, de mindvégig láthatatlan. Ilyenek a protokollosok is, mindig ott vannak a háttérben és irányítják az eseményeket” – zárta gondolatait a Magyar Protokollosok Országos Egyesülete elnöke.

TUN_7994

A megmérettetést a Nemzeti Közszolgálati Egyetem csapata nyerte, míg második helyen a Gyakorlati Diplomácia Szakkollégiuma csapata végzett. A dobogó harmadik helyén holtverseny alakult ki a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csapatai között.

Az eseményt 2011 óta rendezik meg, melynek kiemelt eleme, hogy a hazai és határon túli magyar intézmények diákjai számára lehetőséget adjon a szakmai megmérettetésre. Az idei évben a rendezvény mottója: „Értéket képviselünk”, fókuszban pedig a „Budapest 150” emlékév és a világörökségek.