Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A sivatagban éles és gyors a határ a szelek változásában...

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Magyar Honvédség ejtőernyős válogatott |  2021. december 1. 13:04

Hazatértek az „égi lovagok”, véget ért a 44. Nemzetközi Katonai Ejtőernyős Világbajnokság Katarban. Az eseményt nagyszabású záró rendezvény és az érmek, illetve kupák átadása koronázta meg. Ez évben a magyar katonai válogatott célbaugrásban a 15. helyet szerezte meg a nemzetközi megmérettetésben 35 ország versenyzői között.

20211201-EJE-katar 13

A Nemzetközi Katonai Sporttanács (Counsil International du Sport Militarie − CISM) szervezésében idén a katari Dohában rendezték meg a katonai ejtőernyőzés legrangosabb eseményét, az ejtőernyős világbajnokságot. A kéthetes versenyen 35 ország katonasportolói három versenyszámban, forma-, stílus- és célbaugrásban, egyéni és csapatversenyben mérték össze tudásukat. A magyar válogatott – immáron hagyományosan – a felnőtt csapat célbaugrásban volt érintett.

Sajnos a koronavírus-világjárvány miatt több ország is az utolsó pillanatban volt kénytelen visszavonni nevezését. A vírus miatt a magyar katonai ejtőernyős válogatottnak is nélkülöznie kellett két, kiemelkedő formában lévő versenyzőjét. A magyar csapat végül a Bánszki Tamás százados (MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis), Kollár Gábor őrnagy, Varga Tamás zászlós, Gál Szabolcs főtörzsőrmester és a junior Hirschler Bence őrvezető (MH 86. Szolnok Helikopter Bázis) összeállításban utazott ki Katarba.

20211201-EJE-katar 03

A versenyt szervező CISM vezetők és szakemberek, valamint a hazai szervezők valóban kitettek magukért és mindent megtettek azért, hogy megfelelő körülményeket teremtsenek meg és egy, a versenysorozathoz méltó és kiváló helyszínt alakítsanak ki a Dohától északra, mintegy 60 kilométerre található sivatagi repülőbázison. Mi sem szemlélteti ezt jobban, minthogy az eseménynek helyszínt adó kősivatagos területen egy teljesen új komplexumot építettek ki és még a füvesítésre, illetve a terület karbantartására is volt gondjuk.

Bár a szervezésre egyik résztvevő nemzetnek sem lehetett gondja, a sivatagi homokos, gyakran viharos erejű szél azonban számos alkalommal megtréfálta a versenyzőket. Emiatt a versenyszámok már kora hajnalban megkezdődtek, és ahogyan a szél engedte, a késő délutáni órákban, gyakran estébe hajlóan fejeződtek be.

Idén nagyon erős mezőny alakult ki minden versenyszámban, sokáig fej-fej mellett haladtak az igazán esélyes csapatok, köztük a magyar válogatott is. A versenyen az is megfigyelhető volt, hogy még az ejtőernyőzés terén ezidáig nem igazán kiemelkedő csapatok is mennyit fejlődtek a legutóbbi világbajnokság óta. Több csapatnál nagymértékű fiatalítás és edzőcserék voltak, ennek következtében komoly fejlődésen mentek keresztül, felzárkózva a világ élmezőnyéhez, nem egyszer komoly meglepetést okozva borították fel az előzetes papírformát.

20211201-EJE-katar 15

A mostani világbajnokságot az erősen tartalékos magyar ejtőernyős válogatott a 15. helyen zárta a versenyzést felnőtt férfi kategóriában, csapat célbaugrásban. Mindez – a körülményeket figyelembe véve – tisztes helytállás volt a csapat részéről. Egyéni felnőtt férfi célbaugrásban Gál Szabolcs főtörzsőrmester a mezőny ötödik legjobb (centiméterben mért) eredményével a 14. helyet szerezte meg a 135 fős mezőnyből, míg az egyéni junior versenyszámban is induló fiatal versenyzőnk, Hirschler Bence őrvezető, kategóriájában a 11. helyen végzett. Ez utóbbi eredmény – figyelembe véve, hogy még csupán alig van túl az 500. ugrásán és ez volt élete első nemzetközi világversenye a felnőttek között – a jövőre nézve biztató és igen ígéretes teljesítmény a részéről.

A mezőnyből kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a német versenyzők felnőtt férfi és junior kategóriában, úgy egyéni, mint az összetett versenyszámokban is. Szintén említésre méltó az orosz csapat teljesítménye is, akik mind a felnőtt férfi, mind pedig a női versenyszámokban is ott vannak a dobogón, míg a fehéroroszok fejlődése és a svájci, illetve lengyel csapatok, vagy a marokkóiak szereplése is figyelemre méltó.

Az éremtáblázat élén Oroszország végzett 21 medállal, a második Németország lett 15 éremmel, a harmadik pedig Fehéroroszország 6 medállal.

20211201-EJE-katar 23

Összegzésként elmondható, hogy a verseny, bár nem a számunkra megszokott és ideális európai időjárási viszonyok között, de kiváló infrastrukturális körülmények mellett, baráti hangulatban és rendkívül sportszerű légkörben zajlott, a szervezők és a vendéglátók mindent megtettek és minden feltételt biztosítottak a versenysorozat zökkenőmentes és balesetmentes lebonyolításáért.

Bár a magyar csapat az ejtőernyősök elit családja körében még mindig a világ élmezőnyébe tartozik, azért azt mindenképpen komolyan kell vennünk, hogy a résztvevő országok között – mind az élvonalbeli, mind pedig a feltörekvő csapatok tekintetében – egyre kiélezettebb a küzdelem és valóban csak apró, kis dolgok, centiméterek, vagy csupán a precíz formaidőzítés és persze a szerencse is dönt a végső helyezések sorsáról. Éppen ezért az elkövetkezendő időszakban óriási hangsúlyt kell fektetnünk a felkészülés minden egyes apró mozzanatára és nem utolsó sorban a fiatal versenyzők egyre erőteljesebb bevonására, az utánpótlás erősítésére. A mostani világversenyt alig hat hónap múlva követő világbajnokságnak Ausztria ad majd otthont 2022 júniusában.

A magyar csapat teljesítményére méltán büszkék lehetünk most is és szurkoljunk nekik továbbra is együtt, hogy sikerekkel minél tovább tudják öregbíteni a Magyar Honvédség és hazánk hírnevét! Érdemes megemlíteni, hogy a Magyar Honvédség Ejtőernyős Válogatottjának tagjai alkotják a magyar nemzeti válogatottat is. Sőt, beosztásukból adódóan ők látják el az ejtőernyős szakmai felkészítések feladatait, valamint ők a Magyar Honvédég bemutatócsoportja is.

A verseny hivatalos eredményei a FAI weblapján érhetőek el.

Kapcsolódó cikkek