Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A sportban is a hazámat szolgálom”

Beszélgetés Hosnyánszky Norbert vízilabdázóval

Szöveg: Nagy Gábor | Fotó: archív |  2021. január 26. 11:19

A 2020-as évben kiemelkedő sportteljesítményt elért katonasportolók – akik valamennyien a Magyar Honvédség Sportszázadának tagjai – vehettek át elismerést a napokban Benkő Tibor honvédelmi minisztertől, valamint Németh Szilárdtól, a tárca parlamenti államtitkáráról, miniszterhelyettestől. A kitüntetettek között volt Hosnyánszky Norbert szakaszvezető, vízilabdázó is. Vele beszélgettünk.

Hosnyánszky_1

A hírekből tudjuk, hogy Hosnyánszky Norbert, olimpiai, világ- és Európa-bajnok, 258-szoros válogatott vízilabdázó tavaly nyáron igazolt a Budapesti Honvéd SE csapatához, ősszel pedig a Magyar Honvédség Sportszázadához csatlakozott. Mit kell tudni emellett még önről?

Vízilabdázó vagyok és családapa. Imádom a családomat és szerencsére sikeres lettem a szakmámban. Nem gondolok többet magamról, mint aki vagyok…

2020-ban ön lett az év vízilabdázója. Hogy néz ki egy ilyen kitüntetés? Olyan, mint egy vándorserleg vagy egy Oscar-szobor?

Egyik sem. A címre érdemes játékost a szövetségi kapitány választja ki a saját, szubjektív véleménye alapján. A kapitány az elnökség elé terjeszti a jelöltet, majd végül ők hagyják jóvá. Meglepetésként ért a döntés, nem számítottam rá. Amikor megtudtam, köszönettel és tisztelettel fogadtam el a szövetségi kapitánytól.

A koronavírus-járvány mindenki életét felforgatta. Önnek mi volt az utolsó sportsikere a COVID-19 előtt?

2020-as férfi vízilabda Európa-bajnokságon Budapesten a spanyolokkal döntőztünk januárban, és nyertük meg az aranyérmet. Pont a karantén időszak előtt.

Ki volt előbb, a vízilabdázó vagy a katona Hosnyánszky Norbert?

Mindenképpen a vízilabdázó énem volt előbb és azt gondolom, hogy ez mindig is így marad. Viszont azt vallom, hogy ha egy csapatsportágban, csapatszinten kimagasló teljesítményt akarunk nyújtani, akkor ezt a katona énem is messzemenőleg támogatja.

Hosnyánszky_2

Közeledik a tokiói olimpia. A vízilabdázók keretében ön az egyedüli katona?

Igen, tudtommal én vagyok az egyetlen katona a keretben.

Az ön katonai hivatása és a BHSE klubtagsága milyen összefüggésben állnak egymással?

Amikor a Honvédhoz igazoltam, még nem gondoltam, hogy katona leszek. Aztán említették a sportszázadot, ahol mind a sportolói, mind pedig a katonai hivatásnak élhetek. Mindig is vonzott a katonaság és azt gondolom a csapatsport egy kiváló terep, ahol a hazámat szolgálhatom.

Ha nem ismerte korábban ezt az életpályát, akkor mégis milyen szempontok alapján választotta a Honvédot?

Alapvetően budapesti vagyok, de pályafutásom során sok vidéki helyszínen játszottam és most, hogy egyik gyermekünk iskolás korú lett, Budapesten tervezünk hosszú távra. A Honvéd egyszerűen szimpatikus döntésnek tűnt. Olyan vezetői vannak, akikre emberként, és szakmailag is felnézek. Utólag visszatekintve ideális választás volt.

Hosnyánszky_3

Milyen kiképzéseken vett részt eddig?

Eddig mindössze egy öt napos felkészítésen vettem részt, de hamarosan megkezdem az öt hetes alapkiképzést is. Most a legfontosabb feladatom, hogy a Honvédban sportolva a legjobb képességeim szerint készüljek fel az olimpiára. A sportszázadban jelenleg az egyetlen és legfontosabb feladatunk a sportolás. Persze ez nem zárja ki, hogy más katonai feladatokra is vezényeljenek minket, de jelenleg a prioritás a sporté.

Hogy érintette az olimpia egy éves csúszása?

Elég érzékenyen, már csak azért is, mert 36 éves vagyok. Így ez az egy év extra „kiesés”. Ilyen életkorban a sportban minden hónap számít, de megteszek minden tőlem telhetőt, hogy jó eredményt érjünk el Tokióban.

Negyven körül tehát már nem jellemző kerettag vízilabdázó az olimpián?

Ebben a sportban nem jellemző. Fizikálisan is egész mást bírunk, de a rutinnal, és a tapasztalattal sok mindent tudunk kompenzálni.

Szóval ön lesz a rangidős a keretben.

Ha ott leszünk az olimpián, akkor igen. Nagy Viktorral közösen.

Ha már olimpia, idézzük fel egy gondolat erejéig a pekingi olimpiát, ahol az aranyérmes csapat tagja volt. Mi volt a legemlékezetesebb pillanat az ön számára?

Talán nem is a döntő volt számomra a legszebb, hanem az egész út, ami az aranyhoz vezetett. Az egésznek az a légköre, a mindennapi edzések vagy meccsek. Az egész három hét élmény volt.

Azt se feledjük, hogy ott volt Londonban és Rioban is.

Így igaz, de ebben a sportágban egy olimpiai szereplés csak akkor lehet pozitív élmény számunkra, ha érmet szerzünk. Ha ez nem sikerül, akkor onnantól kezdve a szereplés csak egy „kirándulás”.

A mostani csapatban benne van az, amit már egyszer sikerült elérni, hogy háromszor egymás után olimpiai bajnokok lehettünk?

A mostani magyar válogatott nagyon erős, de ellenfeleink is erősödtek. Sokkal több erős csapat van, mint korábban és ami biztos, hogy van 6-7 csapat, melyek közül bármelyik lehet olimpiai bajnok. Korábban a magyar válogatott mellett nagyon Balkán-centrikus volt a sportág, de bő tíz éve úgy feljöttek a görögök, olaszok, spanyolok, hogy bármikor nyerhetnek bármelyik korábbi, klasszikus nagy ellenfél ellen 1 gólos ki-ki meccsen.

Mi a jövőképe egy remélhetőleg sikeres tokiói szereplés után? A vízilabdát végleg abbahagyja, és erősíti a katonai hivatását?

Válogatott játékosként nem hiszem, de klubtagként fogok még játszani, valószínűleg a Honvédban. A többi részlet még nagyon képlékeny.

Hosnyánszky_4
Kapcsolódó cikkek