Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A térképészet nem csak műszaki tudomány

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Kertész László |  2023. február 3. 14:17

Koszorúzási ünnepséggel emlékeztek meg a magyar katonai térképészet megalakulásának 104. évfordulójáról, február 3-án, pénteken, a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) budapesti telephelyén.

Topográfus emlékhely koszorúzása KLAC8826

Az úgynevezett Topográfus Emlékhelynél sorakozott fel péntek reggel az MH GEOSZ állománya a Szilágyi Erzsébet fasori telephely udvarán, hogy méltó módon emlékezzen meg a magyar katonai térképészet – február 4-én esedékes – napjára.

„1919-ben február 4-én jelent meg ugyanis az a hadügyminiszteri rendelet, amely létrehozta a Magyar Katonai Térképészeti Csoportot, és ettől az időponttól számítjuk az önálló magyar katonai térképészet meglétét” – olvasta fel Büki Richárd őrnagy, meteorológus főtiszt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke közösen jegyzett, évfordulóról megemlékező levelét.

Magyarország honvédelmi miniszterének és a Honvéd Vezérkar főnökének üzenete az önálló magyar katonai térképészetet „hazánk egyik legrégebbi és legrangosabb szolgálati ágának” nevezi, amely „a maga sajátos eszközeivel több mint egy évszázada áll, hol békében, hol viharos körülmények között Magyarország szuverenitása és békéje biztosításának szolgálatában”. Az elöljárók emlékeztettek: az itt dolgozó munkatársak feladataikat leginkább a hátországban látják el, de az általuk végzett tevékenységek nélkül a terepen vagy a missziós körülmények között helyt álló katonák nem érezhetnék magukat biztonságban.

Topográfus emlékhely koszorúzása KLAC8795

A honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnöke a katonai térképészet napja alkalmából köszönetét fejezte ki a Magyar Honvédségnél, a Honvédelmi Minisztérium Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.-nél, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán szolgáló térképészek eredményes és magas színvonalú munkájáért.

Rostás Sándor őrnagy, térképész főtiszt beszédében arra emlékeztetett, hogy hosszú idők előkészítő munkája után 2021-ben avatták fel az emlékművet, amely a térképész szakma egyik jellegzetes szimbólumát, egy háromszögelési pont fölé helyezett tripódot mintáz. Az őrnagy elmondta: az emlékhely kialakításával nem csak az önálló magyar katonai térképészet felállítására akartak emlékeztetni.

Topográfus emlékhely koszorúzása KLAC8832

„Nem titkolt szándékunk volt az is, hogy az emlékhely az elkövetkezendő évek során egy olyan szakmai zarándokhellyé váljon, ahol nem csak a korábbi eredményeink sikerei előtt tiszteleghetünk, de fejet hajthatunk a már eltávozott katonatérképész kollegáink, bajtársaink emléke előtt is” – fogalmazott az őrnagy.

Hozzátette: a régi katonatérképészek nem csak pontos, hanem szép térképműveket készítettek, amelyeknek nem csak a katonatársadalom, hanem a szélesebb közönség is hasznát vette, ezzel is bizonyítva, hogy a térképészet a műszaki tudomány mellett egyben művészet is. Az évfordulós beszédeket koszorúzás zárta az évszázados gesztenyefák alatt.

Az MH Geoinformációs Szolgálat nevében Szalay László ezredes, szolgálatfőnök és Koós Tamás alezredes, szolgálatfőnök-helyettes, a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság képviseletében Zboray Zoltán ágazati igazgató és Bencsik Gábor gazdasági igazgató helyezett el koszorút az emlékműnél. Az emlékezés virágfüzérét Zsilvölgyi Csaba, a Pécsi Geodéziai és Térképészeti Kft ügyvezető igazgatója, illetve a HODOSZ 419-es alapszervezetének képviseletében Petrei Csaba titkár és Agócs Róbert is elhelyezte a két éve álló, fából emelt monumentumnál.