Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A tervezettnél előbb búcsúzhatnak a holland Herculesek

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2020. október 28. 9:45

Hollandia védelmi minisztere október 13-án jelentette be, hogy a tervezettnél előbb nyugdíjazhatják a Holland Királyi Légierő négy C-130H típusú szállító repülőgépét.

hercules-2

A négy Hercules közül a legidősebb 1978-as, a flotta bevethetőségi mutatója pedig az utóbbi időben annyit romlott, hogy máris szóba került a repülőgépek idő előtti cseréje, melyre a 2021 és 2028 közötti időszakot jelölték ki, a váltótípus első példánya a tervek szerint 2026-ban érkezhetne.

A Holland Királyi Légierő 1992-ben kapott két meghosszabbított törzsű C-130H-30-ast, 2005-ben pedig további két standard C-130H-t. A védelmi miniszter korábban tervezte a flotta modernizációját, de a tervet mostanra elvetették, hiszen 1-2 gép ideiglenes kiesésével már nem tudnák biztosítani a szállító képességet, így a gépek mielőbbi cseréje mellett döntöttek.

A holland Herculeseknek egyelőre nincsen megnevezett váltótípusa, de a követelmények között szerepel a STOL (Short Take-off and Landing) képesség, a MEDEVAC konfiguráció (repülés közben is tudják biztosítani a sérültek ellátását), képes legyen minimum 60 teljes felszereléssel ellátott ejtőernyős szállítására, hatótávolsága közelítse meg a 4 000 kilométert és legyen felszerelve többek között önvédelmi rendszerrel is.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika