Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikai haditengerészet új Navajo-osztályú tengeri vontatói

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2020. szeptember 21. 20:13

Még 2010-ben kezdték meg az előtanulmányok készítését az amerikai haditengerészet kiöregedőben lévő T-ATF 166 és a T-ASR 50 osztályú tengeri vontatóinak leváltásáról és a váltótípussal szemben támasztott elvárásokról.

20200917_navajo

Azt már a program elején elhatározták, hogy az építéssel olyan céget kívánnak majd megbízni, amely komoly tapasztalattal rendelkezik az ilyen speciális feladatkörű hajók gyártása terén. A 2016-ban kiírt tenderre beérkezett pályázatok számát nem hozták nyilvánosságra, de a megrendelést végül a louisianai Houma-ban működő Gulf Island Hajógyár nyerte el, egy már jól bevált civil vontatóhajó, a finn tervezésű Wartsila VS 4612 Handling Tug Supply (ATHS) katonai változatával, megőrizve annak minden előnyös tulajdonságát.

Hossza 79 méter, vízkiszorítása 5110 tonna, az elülső részt szinte teljesen elfoglaló, magas felépítményre telepített, körkilátásos parancsnoki híd pedig a legkorszerűbb elektronikával lesz felszerelve. A meghajtásról két 6217 lóerős Wartsila 8L32 típusú dízelmotor gondoskodik, két négyszárnyú hajócsavarral, amelyek 13 csomós sebességet és 1796 tonnás teherbírást tesznek lehetővé. A Navajo-osztály nemcsak kis és közepes méretű hadihajók vontatásra, hanem tengeri mentésre, olajszennyezés felszámolására, sőt más katonai jellegű missziókra is alkalmas lesz, mivel 375 négyzetméteres tatfedélzetén konténerekbe telepített felderítő, zavaró, vagy más elektronikai felszereléseket hordozhat. Alkalmas lesz repülő, felszíni és tengeralattjáró drónok hordozásra is, ennek megfelelően alapfelszerelésébe beletartoznak a vontatócsörlők, és a nagy teherbírású hidraulikus daru, valamint a különböző mentőfelszerelések is.

A Gulf Island egyelőre három egység legyártására kapott megrendelést: a T-ATS-6 Navajo mellett, a T-ATS–7 Cherokee Nation-t és a T-ATS-8 Saginaw Ojibwe Anishinabek-et 2021-ben, 2022-ben és 2025-ben adják át. MIndezen mellett - több mint 522 millió dollár értékben - az amerikai haditengerészet további hét egységre is opciót jelentett be. A hagyományoknak megfelelően a szolgálatba álló új vontatók észak-amerikai indián törzsekről, illetve azok jeles személyiségeiről lesznek elnevezve. A legelső, T-ATS-6 Navajo nevű egység építésének megkezdése előtt, 2019. október 30-án tartott ünnepségen részt vett a navajo törzs több képviselője is.