Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ BT egyhangúlag üdvözli az afgán kormány és a tálibok béketárgyalásainak megkezdését

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. szeptember 18. 16:35

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag üdvözölte szeptember 15-én, kedden az afgán kormány képviselői és az iszlamista tálib lázadók béketárgyalásainak megkezdését, arra bátorítva az egymással hadban álló feleket, hogy jóhiszeműen vegyenek részt a folyamatban, és törekedjenek 19 éves konfliktusuk tartós tűzszünettel történő lezárására és a politikai rendezésre.

A határozat, amely az ENSZ afganisztáni politikai missziójának mandátumát is meghosszabbította jövő szeptemberig, emellett arra ösztönzi a feleket, hogy "folytassák a bizalomépítő intézkedéseket, beleértve a harci cselekmények átfogó csökkentését is".

Christoph Heusgen német ENSZ-nagykövet, aki az állásfoglalást Indonéziával együtt fogalmazta meg, "jelentős eredménynek" nevezte a tárgyalások hétvégi megkezdését Katarban, "olyan jelentős eredménynek - mondta -, amelyre már évek óta várunk".

"Valóban az afgánok kezébe kell adni országuk jövőbeli pályájának meghatározását" - mondta, de megismételte, hogy "az erőszaknak most végre véget kell vetni", és "fenntartható tűzszünetre van szükség".

Heusgen szerint a BT egyhangú állásfoglalása megmutatta, hogy a tárgyalások ténylegesen nemzetközi támogatást élveznek, s hangsúlyozta, hogy az ENSZ és Afganisztán regionális és nemzetközi partnerei "ki fogják venni részüket e folyamat támogatásából és elősegítéséből".

A katari fővárosban szombaton megkezdett tárgyalásokon a tervek szerint a tűzszünet mellett terítékre kerülnek a nők és a kisebbségek jogai, több tízezer tálib harcos, illetve különböző, a hadurakhoz hű milíciák lefegyverzése, amelyek közül több a kormánynak esküdött hűséget. A tárgyalási témák közt szerepel a hatalom megosztása és az alkotmány módosítása is.

A résztvevők által történelminek nevezett esemény lezárhatja a csaknem 20 éve tartó fegyveres konfliktust a Nyugat által támogatott kabuli kormányzat és az Afganisztánt 1996 és 2001 közt uraló tálibok közt. A tálibokat egy, az Egyesült Államok vezette katonai koalíció űzte el a hatalomból, miután tudható volt, hogy ők rejtegetik Oszama bin Ladent, a 2001. szeptember 11-i Amerika elleni terrortámadást végrehajtó al-Kaida terrorhálózat vezetőjét.

Az iszlamista tálibok a legutóbbi időkig nem voltak hajlandóak tárgyalni az általuk "nyugati bábnak" nevezett kabuli vezetéssel. Az amerikai kormány idén februárban a katari fővárosban, Dohában írta alá az afganisztáni megbékélést is célzó megállapodását a tálibok képviselőivel. Donald Trump elnök választási kampányának egyik sarkalatos ígérete, hogy véget vet az Egyesült Államok afganisztáni háborújának, és 2021 májusáig kivonja az amerikai csapatokat az országból.