Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bercsényi 300!

Szöveg: Sánta Gábor ezredes, Cs. K. százados | Fotó: P.J. főtörzsőrmester |  2021. július 31. 7:31

A francia 1. Ejtőernyős Huszárezred (1er Régiment de Hussards Parachutistes - 1. RHP) 2020-ban ünnepelte alapításának 300. évfordulóját. A jubileum alkalmából tartott ünnepséget a koronavírus járvány miatt 2021-re tervezték át. Az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár két osztaga ma is őrzi a francia és a magyar alakulatot összekötő névadó, Bercsényi László örökségét.

20210730-bercsenyi 05

A Magyar Honvédség Parancsnoksága különleges műveleti haderőnemi szemlélőség, valamint a dandár katonái július 7-11. között - a francia alakulat meghívására - vettek részt a centenáriumi ünnepségsorozaton a franciaországi Tarbesben.  A látogatás során a katonák az alakulatok közötti évtizedes hagyományápolás fontosságát és a kölcsönös tiszteletadást is kifejezték egymás iránt.

Első hivatalos programként az 1. RHP parancsnoka fogadta az MH 2. KRDD parancsnokát, mint a magyar jogutód katonai szervezet vezetőjét. Labretoigne ezredes és Sánta Gábor ezredes összefoglalták a két alakulat utolsó találkozása óta eltelt időszak jelentősebb történéseit, változásait. Labretoigne ezredes kiemelte: fontosnak tartja a testvéralakulattal történő kapcsolattartást, és sajnálatát fejezte ki, hogy az elmúlt néhány évben a műveleti környezet - azaz a missziós leterheltség és a pandémia - korlátozta a korábbi években jól kialakult közös képzések, látogatások megvalósulását.

Sánta Gábor ezredes válaszában üdvözölte a francia parancsnok szándékait, és gratulált a több mint 300 éves, igen sikeres fennállásukhoz. Az eszmecserét összegezve végül abban egyeztek meg, hogy a kor műveleti igényeihez igazodva olyan kiképzési lehetőségeket és tapasztalatcserén alapuló fórumokat szerveznek, amelyek mindkét fél képességfejlesztéséhez, valamint a műveleti szerepvállalásaikhoz igazodnak. Természeteset a hagyományápolás is a lehetséges együttműködés keretei között szerepel.

20210730-bercsenyi 06

A látogatás a centenáriumi ünnepségsorozattal folytatódott, amit három napon keresztül, több helyszínen rendeztek meg Tarbes városában. A francia vendéglátók július 8-án és július 10-én bemutatták a magyar delegációnak a Haras huszárok történetét, körbevezették őket a Huszár Múzeumban és a Massey kertben, A vendégek történelmi és katonai lovasbemutatókon keresztül nyerhettek betekintést a huszárok 1940 és 1960 közötti életébe.

A rendezvénysorozat július 9-én a kiemelt fontosságú vendégeknek és kizárólagosan katonáknak látogatható programokkal folytatódott. A magyar delegáció a délelőtti órákban részt vett az évfordulós szentmisén a tarbes-i katedrálisban, amelynek során egy magas rangú egyházi vezető áldotta meg az 1. RHP alakulatzászlóját és megköszönte a magyar bercsényis katonák részvételét.

Ezt követően állománygyűlés és ezredsorakozó vette kezdetét az alakulat és a város közös lovardájában, amelyen a francia 11. Ejtőernyős Dandár parancsoka és az 1. RHP parancsnoka missziós érdemrendeket adott át a Mali hadszíntérről hazaérkezett francia katonáknak. A delegáció délután, a francia Bercsényi parancsnoki állományával, az alakulat szponzoraival és támogatóival részt vett az alakulat fogadásán. Az 1. RHP parancsnoka megköszönte mindazt az erőfeszítést, amit a támogató szervezetek jelen lévő képviselői tettek a rendezvénysorozat létrejöttéért és az alakulatért. Kiemelte Bercsényi László Magyarországhoz köthető szerepét és családjának rövid történetét. A támogatók között számos nyugállományú francia bercsényis tiszt és altiszt volt jelen, akik az est folyamán felidézték emlékeiket és büszkén hangsúlyozták, milyen nagy megtiszteltetés volt az elmúlt évek során Szolnokon közös ejtőernyős ugrást és kiképzéseket végrehajtani.

20210730-bercsenyi 07

A rendezvény után a delegáció megtekintette a centenáriumi rendezvénysorozat kiemelkedő programját, a fény és tűzijáték show-t. Az előadás káprázatos showműsor keretében mutatta be az 1720. évtől napjainkig az alakulat harcászati eljárásainak és technikai fejlődésének történetét, valamint missziós szerepvállalásaikat. A rendezvénysorozat során a magyar bercsényis delegáció jólesően hallgatta a számos köszönetet, dicséretet a magyar huszárság kiemelkedő alakjának, Bercsényi László hagyatékáért.

A magyar bercsényisek jogelőd katonai szervezete az MH 34. Felderítő Zászlóalj 1992-ben vette fel Bercsényi László nevét, ebben az évben a honvédelmi miniszter csapatzászlót adományozott az alakulat részére. Tervezetten 2022-ben, a 30 éves történelemre visszatekintő katonai szervezet a francia bercsényisek meghívása mellett, a hagyományosan megtartott Bercsényi napon ünnepélyesen és tisztelettel megemlékezik a névadóról és az alakulat történetéről, hogy tovább őrizze ezt a különleges, két országot katonailag összekötő hagyományt.