Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Brit tengeralattjáró drón koncepciók

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2021. április 7. 15:47

A Royal Navy 2020 tavaszán hozta nyilvánosságra azt a szerződést, amelyet a kisméretű tengeralattjárókra specializálódott plymouth-i MSubs (Marlin Submarines Ltd.) céggel még 2019 szeptemberében kötött, az S201 jelzésű egység megépítéséről.

a-manta
az-s201

A koncepciótól a működőképes járműig alig 14 hónap alatt eljutott S201, áramvonalas törzse 8,9 méter hosszú, két méter átmérőjű, vízkiszorítás pedig körülbelül 9 tonna. 305 méteres maximális mélységbe merülhet és legalább 48 órán keresztül tevékenykedhet folyamatosan. Meghajtását üzemanyagcellákkal oldották meg és sebessége körülbelül 12 csomó.

Az S201 azonban egyelőre csak egy technológiai demonstrátor, ezért többnyire egy, vagy kétfős személyzettel működik, de akár autonóm módon, számítógépes vezérléssel is tevékenykedhet. A Királyi Haditengerészet egyfajta előtanulmánynak szánja, a jövőben rendszerbe állítandó, már teljesen automatizált és lényegesen nagyobb Manta elnevezésű felfegyverzett verzióhoz (XLUUV), hogy segítségével tapasztalatokat szerezzenek a még fejlesztés alatt álló új típusú eszköz üzemeltetésével kapcsolatban.

A Manta várhatóan legalább 30 méter hosszú és 70 tonnás lesz. A kisebb változathoz hasonló, de erősebb üzemanyagcellás hajtóművével, ugyancsak körülbelül 12 csomós maximális sebességet érhet majd el, de akár 350 méteres mélységig is lemerülhet és folyamatosan legalább 400 órát járőrözhet majd autonóm módon. A tervek szerint a hírszerzési feladatokon kívül az ellenséges tengeralattjárók elleni műveletekben is alkalmazni kívánják, ezért a szonárberendezések és különböző szenzorok mellett fegyverzettel is rendelkezik majd, de hogy ez milyen összetételű lesz, arról egyelőre nincs információ. Feltételezhetően telepíthető aknákkal és könnyű torpedókkal szerelik majd fel.

A Mantát a korlátozott számban rendelkezésre álló, teljes méretű tengeralattjárók kiegészítésének szánják, mivel bizonyos feladatok (kikötők biztosítása, elektronikai hírszerzés, lehallgatás) a tengeralattjáró drónokkal könnyebben, biztonságosabban, és ami szintén nem elhanyagolható tényező, olcsóbban elvégeztethetők.

Címkékhaditechnika