Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ciszjordániában az izraeli erők megöltek egy palesztin férfit, aki késsel támadott

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. január 23. 19:19

Az izraeli erők január 21-én megöltek egy palesztint, aki késsel megpróbált leszúrni egy zsidó lakost Ciszjordániában – közölte az izraeli hadsereg.

A palesztin egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a férfi 42 éves volt. Az eset a megszállt Ciszjordániában, Rámalláh palesztin várostól északnyugatra történt.

Palesztinok és jogvédő csoportok azzal vádolják Izraelt, hogy túlzott erőszakot alkalmaz a palesztinokkal szemben, akik az elmúlt években sorozatos lövöldözéseket, késeléseket és autórobbantásokat követtek el. A hadsereg szerint a katonák és egyes esetekben a civilek életveszélyes helyzetekkel néznek szembe.

Ciszjordániában, ahol az izraeli hadsereg tavaly tavasz óta szinte éjszakánként tart letartóztatási razziákat, miután az izraeliek elleni palesztin támadások hulláma 19 ember halálát okozta, megnőtt a feszültség.

Izrael szerint a razziák célja a militáns hálózatok felszámolása és a jövőbeli támadások meghiúsítása. A palesztinok úgy látják, hogy ezek a támadások tovább erősítik Izrael 55 éve tartó, határozatlan idejű megszállását azokon a területeken, ahol jövőbeli államuk megteremtése érdekében küzdenek.

A Becelem nevű izraeli jogvédő szervezet adatai szerint 2022-ben csaknem 150 palesztint ölt meg Izrael Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben, ami 2004 óta a leghalálosabb év volt.

Izrael szerint a meggyilkoltak többsége fegyveres volt, de palesztin kődobálókat, a behatolások ellen tiltakozó fiatalokat és más, az összecsapásokban részt nem vevő személyeket is megöltek.