Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Dr. Maróth Gáspár: elkezdődhet az önjáró lövegek gyártása a honvédség számára

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Rácz Tünde archív felvétele |  2022. január 26. 14:29

Lefolytatta a 2018 decemberében megrendelt Panzerhaubitze 2000-es típusú, önjáró tarackágyúk első, úgynevezett referenciapéldányának átvételi eljárását a Magyar Honvédség - közölte a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos január 26-án, szerdán az MTI-vel.

Panzerhaubitze 2000_Tündi

Dr. Maróth Gáspár tudatta: a KMW hadiipari vállalat által gyártott páncélozott járművet ezután visszaszállítják a németországi Kasselben lévő üzembe, ahol a további példányok előállításához szolgál mintaként.

A Magyar Honvédség huszonnégy PzH 2000-est kap, melyeket az elkövetkező két évben szállítanak le a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár 101. Tüzérosztálya számára - tette hozzá.

Dr. Maróth Gáspár emlékeztetett: a korábban használt BM-21 sorozatvetők, 2Sz1 Gvozgyika és a 2Sz3 Akacija tarackok kivonásával a haderő 2004-től önjáró, nagy mobilitású tüzéreszközök nélkül maradt. Kizárólag a mára teljesen elavultnak tekinthető D-20 vontatott tarackok maradtak hadrendben.

„A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében, a NATO vállalásnak megfelelő nehézdandár képesség részeként kerül most sor a tüzérség modern technikai alapokon történő újjáépítésére" - emelte ki a kormánybiztos. Úgy folytatta, hogy a PzH 2000-esek kategóriájukon belül a jelenleg elérhető legkorszerűbb nyugati gyártású eszközök. Lánctalpas futóművük úton és terepen egyaránt nagy mozgékonyságot biztosít, ami a páncélzattal együtt nagyfokú "túlélőképességet" eredményez az értékes eszközök és az azt alkalmazó tüzérkatonák számára.

„A jármű 155 milliméter űrméretű tarackágyúja nagy távolságra, több tíz kilométerre is képes hagyományos lövedékeket kilőni, de alkalmas precíziós irányítású tüzérségi lövedékek célba juttatására is" - részletezte dr. Maróth Gáspár.

Az eszközök gyártásával párhuzamosan, több fázisban zajlik a magyar katonák átképzése a honvédség és a Bundeswehr közötti együttműködés keretében, Németországban. A hazai tüzérségi képességfejlesztés részét képezi továbbá az is, hogy a Várpalota mellé építendő lőszergyár termékportfoliójában a tervek szerint tüzérségi lőszerek is helyet kapnak - közölte a kormánybiztos.