Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy hónapos uniós válságkezelési gyakorlat kezdődik

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Schöff Gergely |  2024. szeptember 26. 7:30

Szeptember 24-én a Honvédelmi Minisztérium tanácstermében tartották az Európai Unió Integrated Resolve 2024 (EU IR24 PACE) gyakorlatának nemzeti megnyitóját. Az uniós válságkezelési gyakorlatot szeptember 30. és október 25. között két fázisban bonyolítják le.

EU zászló

Először az EU közös biztonság- és védelempolitikájával kapcsolatos döntéshozatali eljárásokat gyakorolják a résztvevők. A második fázisban az Európai Unió gyakorlatvezető törzse által bejátszott eseményekre reagálnak majd az unió és a tagállamok válságkezelésben érintett központi államigazgatási, rendvédelmi és nemzetbiztonsági szervei. A szcenáriók elsősorban az uniós és a nemzeti létfontosságú infrastruktúrák elleni hibrid jellegű kihívásokhoz, terrorizmushoz, kibertérben folytatott műveletekhez fognak kapcsolódni.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) Védelmi Igazgatási Főosztály által szervezett megnyitón dr. Vidoven Árpád, a HM közigazgatási államtitkára, az EU IR24 PACE nemzeti igazgatója köszöntötte a gyakorlat vezetőségét és résztvevőit. Köszönetét fejezte ki Kádár Pálnak, a Védelmi Igazgatási Hivatal főigazgatójának a válságkezelési gyakorlat előkészítésében tett közreműködéséért, illetve megköszönte a Honvéd Vezérkar támogatását, melynek keretében Somogyi János dandártábornok, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatójának műveleti helyettese látja el a gyakorlat szakmai igazgatói feladatait.

20240924_Integrated_Resolve_2024_gyakorlat_HMI_SG_002

Vidoven Árpád megnyitó beszédét követően a HM Védelmi Igazgatási Főosztály, a HM Védelempolitikai Főosztály, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint Nemzeti Információs Központ előadói adtak tájékoztatást a gyakorlat biztonságpolitikai és nemzetbiztonsági alaphelyzetéről.

A nemzeti megnyitón – mások mellett – részt vett dr. Sztáray Péter András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkára, Márvány Miklós, a Miniszterelnöki Kabinetiroda polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő helyettes államtitkára; valamint dr. Molnár Balázs Péter, az Európai Uniós Ügyek Minisztérium (EUM) Európa-politikáért felelős helyettes államtitkára.