Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éleslövészettel zárult a kötelékfelkészítés második fázisa

Szöveg: Molnár Dénes önkéntes műveleti tartalékos százados | Fotó: a szerző felvételei |  2022. május 28. 15:18

Március végén kezdődött az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 3. Oláh Sándor Területvédelmi Zászlóalj tartalékos katonáinak rajszintű kötelékfelkészítése, valamint a rajparancsnokok kisalegység vezetői felkészítése. A komplex kiképzés második fázisa végén éleslövészeten bizonyítottak az önkéntesek.

kötelékfelkészítés (1)

A kötelékfelkészítés második összevonása alatt a tartalékos katonák a kis-, és nagy erejű ellenséggel történő találkozás esetén alkalmazott eljárásokat sajátították el. A felkészítésnek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Vay Ádám Kiképzőbázis lő- és gyakorlótere adott otthont. A felkészítések minden esetben éleslövészettel zárulnak, melyek során az önkéntesek egyre komplexebb lőfeladatokat hajtanak végre.

kötelékfelkészítés (2)

A biztonságos, magabiztos fegyverkezelés és a lőkészség folyamatos fejlesztése érdekében a felkészítés szerves része a taktikai fegyverkezelés képzés, a száraz begyakorlás, valamint a vaktöltényes végrehajtás. Az intenzív harcászati és lőkompetencia fejlesztő foglalkozásoknak köszönhetően az éleslövészeten a tartalékos katonák tűzpárban, mozgás mellett is hatékonyan képesek leküzdeni a különböző távolságokon felbukkanó célokat.

kötelékfelkészítés (3)

A második összevonás végére a tartalékos katonák sikeresen teljesítették a kettes számú támadó és hármas számú ellenőrző egyéni lőgyakorlatokat gépkarabéllyal, valamint géppuskával. A hármas számú ellenőrző lőgyakorlat során – mely a katonák jártasságát hivatott felmérni – az önkéntesek visszaverték a szimulált támadást, majd védelemből támadásba mentek át.

A kötelékfelkészítés végéig a részt vevő állományra még két éles lövészet vár, amikor komplex foglalkozás keretében fognak raj kötelék lőgyakorlatokat végrehajtani. A tartalékos katonák és parancsnokaik az elsajátított tudásukról, a kialakult képeségekről ősszel a MOON STAR 2022 gyakorlaton adnak majd számot.

kötelékfelkészítés (4)