Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erősödő együttműködés a biztonság és a védelem területén

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Rácz Tünde |  2021. június 15. 19:31

Dr. Németh Gergely, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelő helyettes államtitkára fogadta a Szeimasz Litván−Magyar Baráti Csoportjának magyarországi hivatalos látogatáson lévő delegációját. A litván küldöttséget Laurynas Kasčiūnas, a Baráti Csoport elnöke vezette. A látogatók között volt Vytautas Pinkus, a Litván Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete is.

RT1_7938

A baráti légkörben zajlott konzultáción előszőr Németh Gergely adott általános tájékoztatót a magyar védelempolitika aktuális kérdéseiről, beleértve a magyar védelempolitika legfőbb rendezőelveit, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot, valamint a Magyar Honvédség nemzetközi szerepvállalását. Jellemezte Magyarország biztonsági környezetét, a keleti és déli kihívásokat és a magyar fél erre adott válaszait, továbbá a szövetségben tett erőfeszítéseit.

Megerősítette, hogy Magyarországnak a déli irányból érkező kihívások kezelése a legfontosabb, azon belül is különösen a Nyugat-Balkán stabilitásának kérdése, ugyanakkor szolidárisak vagyunk azon NATO szövetségesekkel is, akik más irányból érzik fenyegetve magukat. Ennek csak egyik példája a balti államok légtérvédelmében való rendszeres szerepvállalás, hiszen hazánk NATO tagként a szerződés 3. cikkelyével összhangban a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program révén, továbbá olyan többnemzeti formációk létrehozásával, mint a Közép-európai Többnemzeti Hadosztályparancsnokság (HQ MND-C) vagy a Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság (R-SOCC) aktív és hiteles hozzájárulója a közös védelmi és elrettentési erőfeszítéseknek.

Laurynas Kasčiūnas megköszönte a magyar részvételt a balti légtérvédelemben és röviden ismertette Litvánia védelempolitikai prioritásait. Reményét fejezte ki továbbá, hogy a 2023-ban Vilniusban tervezett NATO csúcstalálkozó is hasonló jelentőségű lesz, mint az éppen most zárult brüsszeli.

A találkozó zárásakor a felek megerősítették szándékukat a további együttműködésre.

RT1_7979
Kapcsolódó cikkek