Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fegyverbe! – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. január 14. 16:34

Arma virumque cano, azaz fegyvert s vitézt énekelek – kezdte fő művét Vergilius 2000 évvel ezelőtt, jól szemléltetve, hogy a katonáskodó ember, a hős fő attribútuma a fegyvere. Nincs ez másként manapság, a katonai hagyományok őreinél sem, hiszen ők is a fegyverek viselésével együtt tudják a régi korok hadakozóit megtestesíteni. Mindez persze óriási felelősséggel jár, hiszen a hitelességen túl a fegyverviselés sokkal szigorúbb szabályrendszert von maga után, mint például az egyenruhákat illetően.

MH_2021_január_borító

Ne szépítsük a dolgot és ne legyenek illúzióink: a fegyvereket – a dísznek és jelképnek szánt darabokat kivéve – emberi élet kioltására, súlyos traumák okozására készítették. A fegyver tehát az élet elvétele feletti uralom, ezért a hatalom és egyben az azt megjelenítő testület jelképe: éppen a fegyver alkalmazásának professzionális képessége tette és teszi a katonát katonává. A mundér kötelez – tartja a mondás, s ez a fegyverre hatványozottabban érvényes még akkor is, ha azt történetesen egy hagyományőrző viseli vagy használja.

Sokszor ismételt gondolat, hogy a hagyományőri tevékenység nagyon sokszínű. A motiváció, a szabadidő mennyisége és a rendelkezésre álló pénz függvényében rendkívül tarka az ilyen elfoglaltságot választók tábora. Azzal pedig általában mindenki egyetért, hogy a fegyverek nélkülözhetetlenek ehhez a hobbihoz, elég, ha csak a csatabemutatókra vagy az élő történelemórákra gondolunk.

Természetesen a megjelenítendő hajdani katonák, alakulatok, csapat- és fegyvernemek tárháza óriási, így a hadtörténelem kezdetétől egészen a 20. századig bezárólag rengeteg fegyverfajta szerepelhet a hagyományőrzők kívánságlistáján. Az eszközök közül a hidegfegyverek (például a kard vagy a szablya) elsősorban a régmúlt korokat idézik meg, az időben előrehaladva ezek szerepe gyakorlatilag jelképessé vált. A 19. század végére leginkább már csak állományjelző oldalfegyverként vagy a bakák szuronyaként jutottak szerephez.

További részletek a Magyar Honvéd magazin január 15-én megjelenő számában!