Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felvillantott életképek a „tábornokképzőből”

Szöveg: honvedelem.hu/kanizsaujsag.hu |  2011. október 5. 10:49

Kilenc esztendő után rendeztek ismét „Dózsás/Thurys” Bajtársi Találkozót az egykori nagykanizsai Dózsa-Thury Laktanyában szolgált hivatásos katonák és polgári alkalmazottak, hogy emlékezzenek arra: „volt egyszer egy katonaváros”.

„Uram, higgye el, ez a hely tábornokképző volt – fordult hozzánk az egyik veterán, aki Budapestről érkezett az összejövetelre. – Mert tudja, mit mondott Napóleon is, hogy minden közkatona tarsolyában ott lapul a marsallbot…"

Gőcze István vezérőrnagy özvegye Petőfi verse, A vén zászlótartó soraival köszöntötte a megjelenteket, s ahogy Tarr Ernő, a szervező bizottság részéről elmondta, a több mint négyszáz meghívó elküldése után nagy örömükre szolgált, hogy kétszázan el is tudtak jönni a találkozóra.

Arra a találkozóra, melyet a dózsás-thurys alakulat egykori parancsnokai és katonái majd tíz év után tartottak meg ismét. Az alakulat, mely idővel a gépkocsizó lövészekből az MH 14. Thury György Gépesített Lövészdandárrá válhatott.

Poprádi Zoltán nyugállományú ezredes köszöntőjében elmondta: az alakulat 1996-97-es megszűnése után is feladatuk maradt a hagyományok ápolása, s a felvillantott életképek is tanújelét adták annak, egykor micsoda virágzó katonaélet volt Nagykanizsán.

„Volt egyszer egy alakulat" – ért véget a képes vetítés a színházteremben, hogy aztán az ünnepi műsor keretében az idén 62 esztendős Honvéd Együttes férfikara szórakoztassa a megjelenteket, azt követően pedig már a Honvéd Kaszinó Tükörtermében a felhőtlen nosztalgiázásnak jusson a főszerep…