Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fontos az elesett hősök emlékének ápolása

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Káplár Béla archívuma |  2022. augusztus 10. 7:10

A nagykátai Honvédtüzér Hagyományőrző Csapat közel egy hetet töltött Olaszországban, hogy elhelyezzék az emlékezés koszorúit több város katonai temetőjében. Arra is jutott idejük, hogy az 1./6. komáromi árkászszázad emléktáblája előtt tisztelegjenek. Az útról és a csapatról Káplár Béla hagyományőrző századossal beszélgettünk.

A magyar katonák emlékköve.

„Az árkászszázad olyan műszaki katonákból állt, akik az első világháborúban védelmi vonalakat vagy lövészárkokat ástak” – emelte ki a beszélgetés elején a százados. Elmondta: az olaszországi Pasubio hegyen a Nagy Háború legnagyobb aknaharcát hajtották végre az osztrák-magyar katonák. „Amikor szóba jött, nem mulasztottam el megkérdezni olasz barátainktól, hogy kik hajtották végre ezt a haditettet? A válasz ez volt: az osztrákok. Ma már bizton tudjuk, hogy nem az osztrákok voltak, hanem az osztrák-magyar hadseregben szolgáló, Endrődy László százados által vezetett 1./6. komáromi árkászszázad hajtotta végre ezt a nagyszerű haditettet, színmagyar tisztikarral, legénységgel” – hangsúlyozta Káplár Béla.

A hagyományőrző százados emlékeztetett: a Pasubioi állásokat kiürítették, csak a figyelők maradtak a helyükön és egy árkásztartalék, hogy ha az elektromos gyújtás nem működne, akkor a tartalék gyújtózsinórt közvetlenül meggyújtsa. A robbantási parancs 1918. március 13-án 4 óra 30 percre szólt. Endrődy százados maga végezte a detonáció indítását. „Az olaszok bizonyára nem számítottak a robbantásra. Percek múlva az olasz ütegek zárótüzet zúdítottak a hegycsúcsra, de nemsokára az is elcsendesedett, ott több harci cselekmény nem volt. A megszálló olasz csapatok fedezékei törmelékben hevertek a »szamárháton«. Az alpini század katonái teljesen megsemmisültek” – mesélte a történteket.

A jelképes temető.

A helyszínre a nagykátai Honvédtüzér Hagyományőrző Csapat emléktáblát készíttetett: 2015-től a négy nyelvű bronztábla, 2203 méter magasságban hirdeti az 1./6. komáromi árkászszázad hősiességét és tiszteleg az ott elesett magyar és olasz katonák emléke előtt. Az idén mindent megmozgattak a szervezet tagjai, hogy kijussanak Olaszországba, hiszen most szentelték fel a magyar katonák emlékkövét, amelyet 2020-ban állítottak a „Megemlékezés parkjában” – a jelképes temetőben - Tonezza del Cimone városában.

A katonai hagyományőrző csapat idén ünnepli megalakulásának 24 évfordulóját. 1998-as alakulásuk óta számtalan országgal alakítottak ki szoros kapcsolatot Magyarországon belül és kívül. 2007-ben jutottak el először Olaszországba, Tonezza-ba, – első világháborús ruhában – az egykori dél-tiroli frontvonal területére. Azóta - két év kivételével - minden év júliusában ellátogatnak a környékre, hogy az ott elesett magyar katonák emléke ne halványuljon.