Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fordulópontok éjszakája

A rendszerváltás volt a téma a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: Kertész László |  2021. június 26. 20:10

„Fordulópontok – 30 éve szabadon” címmel a rendszerváltás korszakának katonai érdekességeit mutatta be a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) a Múzeumok Éjszakáján, június 26-án, szombaton.

Múzeumok éjszakája megnyitó KLAC5712

Ezen a különleges napon az érdeklődők megismerkedhettek a Magyar Néphadseregben és a Magyar Honvédségben, az 1980-as és 1990-es években rendszeresített kézi lőfegyverekkel. A rendszerben lévő típusokon felül bemutatták a magyar fejlesztők kis darabszámban készült fegyvereit, például a Gepárd fegyvercsalád érdekes darabjait is.

(Had)történelmi érdekesség, hogy 1991-ben Augusto Pinochet tábornok, a chilei haderők akkori főparancsnokának jóváhagyásával, Chiléből, Budapest érintésével Horvátországba indult útnak egy álcázott fegyverszállítmány. A csempészárút azonban a Ferihegyi Repülőtéren lefoglalták, majd a múzeum gyűjteményébe került. A „mezőgazdasági eszköznek” feltüntetett fegyverek egyes darabjait ezen a napon kézbe is lehetett venni.

Múzeumok éjszakája megnyitó KLAC5731

Szintén ezen a napon láthatta először a nagyközönség a „Piavétól a Donig, a Dontól a Dunáig” című kiállítás – a centenárium kapcsán – felújított, 1918-1921. közötti szakaszát. Mint ahogyan a kiállítás megnyitójában Tallai Gábor, a Terror Háza programigazgatója elmondta: a tárlat pontosan tükrözi azt, hogy ezekhez a katonákhoz, emberekhez, nekünk a mai napig „közünk van.” Mint fogalmazott: „új hősök csak ott születnek, ahol a régieket nem felejtik el.”

A felújítás egyik különlegessége négy, eddig elveszettnek hitt, de rekonstruált korabeli katonai filmriport. Ezek a székely hadosztály zászlószentelését, egy győztes csatában helytálló páncélvonatot és legénységét, az északi határ védelmére induló honvédeket, valamint leszerelt, cipőtisztításból élő katonákat örökítettek meg. Ráduly György, a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatója elmondta: a raktárából előkerült, eredeti kameranegatívokat az intézet filmlaborja digitalizálta, majd a HM HIM munkatársaival közösen azonosították a felvételeket, amelyek az 1918-1919-es évek legnépszerűbb híradósorozatából, az Esti Filmből származnak.

Múzeumok éjszakája megnyitó KLAC5952

A Múzeumok Éjszakájának hadtörténelmi programját bővítette az a képzőművészeti kamarakiállítás, amely a Magyar Néphadsereget a szocialista realista művészeten keresztül mutatta be. A látogatók megtekinthették a Magyar Néphadsereg és a Magyar Honvédség 1980-as évek végén és a 90-es évek elején tervezett, de sosem rendszeresített, kísérleti egyenruháit is. A retro hangulatú este során a múzeum udvarán haditechnikai bemutató várta a vendégeket, akik kipróbálhattak katonai híradó eszközöket, valamint megtekinthették a Retroszkóp Egyesület szocrelikvia gyűjteményét is. A korabeli zenei hangulatról az MH Légierő Zenekar Veszprém gondoskodott.