Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Görög-izraeli nemzetközi katonai repülőiskola jöhet létre

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2021. január 15. 19:32

Számos forrás szerint Görögország és Izrael közösen egy új nemzetközi repülőiskolát hozhat létre a görögországi Kalamata légibázison, ahol jelenleg a görög légierő pilótáit képezik a T-6A Texan II és T-2E Buckeye típusokon.

m346

Az iskola nagyon hasonló lenne ahhoz, amit az olasz légierő és a Leonardo cég tervez létrehozni Szardínián, annyi különbséggel, hogy itt az ipari háttértámogatást az izraeli Elbit Systems nyújtja majd. A kiképzés fő eszköze az Izraelben is hadrendben álló M-346 típus lesz, melyből 10 darabbal, továbbá modern szimulátorokkal szerelik fel a repülőiskolát.

A világ minden pontjáról várják majd a hallgatókat, viszont a házigazda Görögország számára is nagy előrelépés lesz, hiszen a már igencsak elavult T-2E Buckeye nem a megfelelő felkészítő típus a jövőbeli korszerű 4+ és 5. generációs típusokhoz, mint például a Rafale és az F-35.

Greek_T-2E_Buckeye

Az Elbit Systems-szel való együttműködés tovább erősítheti a kapcsolatot Görögország és Izrael között (utóbbi mindig is a görögöket támogatta a Törökországgal való rivalizálás során), továbbá a vállalat nagy tapasztalattal rendelkezik a repülőkiképzés terén, ugyanis az izraeli légierő iskolái számára is ők nyújtanak háttértámogatást, beleértve 20 darab T-6 Texan II és 30 darab M-346 „Lavi” gépet is.

A projektben sokáig képben volt a kanadai CAE vállalat is, akik az NFTC mintájára hozták volna létre az új repülőiskolát, azonban az izraeli ajánlat mind anyagi szempontból, mind a lerepülhető és szimulátorban tölthető óraszám alapján jobbnak bizonyult.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika