Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ha úgy alakul, ments vakon is…

Szöveg: MH 86. Szolnok Helikopter Bázis | Fotó: az alakulat felvételei |  2021. december 2. 15:34

Korlátozott látási viszonyok közötti mentési és támogató gyakorlatot tartottak az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison.

szolnok_korlátozott_látás_kiképzés (9)

A katonai repülőtereken, civil társaiktól eltérő feladatrendszerben szolgálnak a katonatűzoltók. Feladatuk összetettségét nehezíti, hogy egy-egy helyzetben nem egyszer fegyverzetet vagy harc-anyagokat szállító eszközök oltását végezhetik. Az állandó, naprakész és harcra kész jelenlétet tréningekkel, kiképzésekkel, és ismeretanyaguk frissítésével érik el.

Tavaly repülőeszközökből való mentési szituációkat gyakoroltak. Az elmúlt évhez hasonlóan idén is Nagy Zoltán, az MH Altiszti Akadémia honvédelmi alkalmazottja tartotta a foglalkozást, aki - mielőtt ténylegesen elvesztette a látását - a mentőknél és a tűzoltóknál szolgált, majd a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendvédelmi tagozatán oktatott.

Ezen a több napos „korlátozott látási viszonyos” menekítést támogató tréningen, tűzoltó felszerelésben és vakon dolgozik a résztvevő állomány. A foglalkozásokon a szemüket eltakarva látásuk, a bevetési ruha - azaz a kesztyű, a csizma, a sisak, a légzőállarc - által a tapintásuk, és hallásuk nagy részét is elveszítik a katonák. Emellett még a szaglás és a normál légzés is nehezebb. Ilyen helyzetben a világról kapott információ akár 90 százalékkal is csökkenhet. Ehhez hasonló körülmények között kell a tűzoltóknak a fokozott fizikai igénybevétellel járó mentést, műveletet végrehajtaniuk és nem utolsó sorban saját testi épségükre, egészségükre is figyelemmel lenniük. Ebben az évben inkább az épületből, a magasabb helyekről, valamint a gépjárműbő való mentés kapott több szerepet.

szolnok_korlátozott_látás_kiképzés (2)

Az előbb említett terhelések enyhítésére a résztvevők idegrendszerét is igyekeznek kondicionálni, edzik a testüket, lelküket, a tájékozódó képességeiket, mozgásdinamikájukat, valamint a térérzékelésüket is. Keményen küzdenek, titkon remélve, hogy az ismeretek használatára éles helyzetben soha nem kerül sor.

És még egy megjegyzés mielőtt valaki kételkedne, mennyi az esélye annak, hogy valakinek vakon kell mentenie embertársát, Zoltán mesélt egy történetet. Pár hónappal ezelőtt neki és fiának kellett riasztania a tűzoltókat. A kiérkezésükig pedig ketten mentették a szomszédos házból az ott lakókat.

Ezek a szituációs feladatok nagyon jó alapot nyújtanak tűzoltóinknak, ha az átlagosnál is nehezebb szituációba kerülnek, és esetlen úgy kell menteniük.