Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A magyar katona áldozatvállalása a Nagy Háborúban

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Kertész László |  2020. szeptember 14. 14:57

Már elérhető a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum adatbázisa, amely az I. világháborús hősi halottak és a magyar katonai áldozatvállalás adattáraként több éves kutatási eredményt dolgoz fel. A honlapot Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes indította el szeptember 14-én, hétfőn Budapesten.

Magyar katonák Nagy Háborúban adatbázis KLAC6133

Több éve folyik a közös munka a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM), a Honvédelmi Minisztérium hadisírgondozó szervezetei, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság és a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára részvételével egy olyan adatbázis létrehozásán, amely az 1914–1918 közötti magyar katonai áldozatvállalás adatainak feltárására, rendszerezésére és közzétételére irányul. A HM HIM tájékoztatása szerint a munka célja az volt, hogy a hazai és külföldi levéltárakban található források zömét feltárja, tudományos igénnyel feldolgozza, és az azokból nyerhető adatokat a világhálón könnyen hozzáférhetővé tegye.

Az intézmény által létrehozott katonahoseink.militaria.hu weboldalon nyolc év kutatásának eredményét láthatják mindazok, akik kutatási céllal, vagy saját felmenőik első világháborús sorsát kutatva használják a könnyen kezelhető, mégis óriási információt tároló adatbázist. A felületen több mint 1,5 millió magyar honosságú katonára vonatkozó adat található, amelyből 688 ezer halálesetet, 511 ezer sebesülést és 338 ezer hadifogságba kerülést dokumentáltak.

Magyar katonák Nagy Háborúban adatbázis KLAC6085

A honlap bemutatóján Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes rámutatott: egész Európában egyedülálló, ahogyan a magyar kormány az első világégés centenáriumára készült, és arról megemlékezett. Mint mondta, 370 hősi temetőt, több mint 26 ezer sírt és 206 hősi emlékművet újítottak fel, az emlékkiadványok, kiállítások és a Centenáriumi Emlékbizottság programjai mellett pedig, a most elkészült adatbázis teszi teljessé az emlékezést a Nagy Háborúra. A miniszterhelyettes kiemelte, hogy a honlap elindításának napja egyben a katonai eskü maradéktalan megvalósulásának napja is, hiszen azok az emberek, akik bekerültek ebbe az adatbázisba, az egész nemzetet szolgálták azzal, hogy életük árán is védelmezték hazájukat.

Németh Szilárd elmondta: a napjainkban zajló Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program valóban a legmodernebb fegyverzetről, egy kiszámítható életpályáról és a térség legütőképesebb hadseregének létrehozásáról szól, ám ennek alapja éppen a hősök emlékének folyamatos ápolása. „A kezdet itt, a katonasíroknál van. Ahhoz, hogy nekünk modern, korszerű hadseregünk legyen, az első lépés az, hogy azon emberek iránt, akik az életüket adták a hazájukért, a legteljesebb tiszteletet tanúsítsuk” – fogalmazott a tárca parlamenti államtitkára, hozzátéve, hogy az adatbázis létrehozása társadalmi igényt elégített ki.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára az adatbázis összeállítását emberfeletti munkaként jellemezte. Mint mondta, ilyen mértékű tényfelfeltárásra az I. világháború veszteségeinek kapcsán nem került eddig sor sem Magyarországon, sem máshol. Rámutatott, hogy a Nagy Háború az egész országra a mai napig hatással van a személyes érintettség okán. „Szinte nincs Magyarországon olyan család, akinek valamilyen rokona vagy felmenője ne vett volna részt az I. világháborúban, s ott ne szenvedett volna hősi halált, ne sebesült volna meg, vagy ne esett volna hadifogságba. Kétség nem fér az ő hősiességükhöz, hiszen az életüket áldozták a hazáért” – mondta, hangsúlyozva, hogy az adatbázis a jelen és jövő generációinak is kiemelkedő jelentőségű, hiszen minden nemzedéknek tudatosítania kell magában az áldozatvállalást, amit Magyarországért hoztak meg őseink.

Magyar katonák Nagy Háborúban adatbázis KLAC6042

Schmidt Mária kormánybiztos az első világégés jellegének történelem és személyiségformáló hatását emelte ki. Mint mondta, a világháborúval egy új érzés jelent meg, ami addig ismeretlen volt, hiszen a 20. század embere először ekkor szembesült a kiszolgáltatottsággal, amelyet a tömeges megsemmisítés tapasztalata okozott. Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság egész munkája arról szólt, hogy a jelen és a jövő emberéhez szóljon. „Amikor megkezdtük ennek a hatalmas témának a feldolgozását, a veszteségek számbavételét, rögtön tudtuk, hogy ez a munka a ma emberének mutat utat. A háborúban elesettek, megsérültek, hadifogságba kerültek a mi hőseink, és a mi számunkra fontos, hogy példájukat felmutassuk” – mondta Schmidt Mária.

A tájékoztatón dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka úgy fogalmazott: az adatbázis létrehozása hetven munkatárs nyolc évnyi megfeszített munkájának köszönhető. A parancsnok az adatbázis jelentőségét hiánypótlónak és óriási jelentőségűnek nevezte. „Az elmúlt száz esztendőben nem készült ilyen lista. Büszkék vagyunk rá, hogy mi kezdeményeztük és koordináltuk ezt a hatalmas projektet” – mondta Kovács ezredes.

A katonahoseink.militaria.hu honlapot Németh Szilárd miniszterhelyettes, Rétvári Bence államtitkár és Schmidt Mária kormánybiztos aktiválta, az első keresést az adatbázisban pedig saját felmenőikre ők maguk indították el.

GALÉRIA