Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bekötött szemmel is…

Szöveg: Mátyás Botond Hunor főhadnagy | Fotó: Dévényi Veronika |  2020. augusztus 4. 17:32

Korlátozott látási viszonyok közötti menekítéstámogató, alapfokú tréningen vettek részt az MH Pápa Bázisrepülőtér tűzoltó katonái.

1596555305

Amikor a tűzoltók munkája kerül szóba, az embereknek általában a hollywoodi filmekben látható jelenetek jutnak eszükbe, ahol a lángnyelvekkel küzdő hősies férfiak mentik ki égő házukból a bajbajutott lakókat. A tűzoltók feladatköre azonban ennél sokkal összetettebb és szerteágazóbb. Az MH Pápa Bázisrepülőtér tűzoltó alegysége speciálisan képzett, reptéri tűzesetekre felkészített és felszerelt katonákból áll, akik a nap 24 órájában készen állnak egy esetleges baleset következményeinek elhárítására.

1596555305

A reptéri tűzoltóknak emiatt olyan helyzeteket kell gyakorolniuk, amelyek a repülőtéren előforduló tűzesetek megfékezésére készítik fel őket. A repülőgép üzemanyagaként használt kerozin, valamint a gépekbe szerelt műanyag alkatrészek égésekor sűrű, fojtó, fekete füst képződik. Ilyenkor a látási viszonyok drasztikusan lecsökkennek, emellett a tűzoltók által viselt légzőkészülék is szűkíti a periférikus látószöget.

1596555306

A korlátozott látási viszonyok között történő mentésre és tűzoltásra való felkészülés jegyében tartott tréninget Nagy Zoltán honvédelmi alkalmazott a pápai légibázison szolgáló tűzoltóknak. Nagy Zoltán korábban tűzoltóként dolgozott, azonban miután elvesztette látását, tényleges vakként más módot kellett találnia, hogy hasznosíthassa a hosszú évek alatt megszerzett tapasztalatait.

1596555306

Jelenleg az MH Altiszti Akadémia állományában szolgál és katonáknak tart felkészítő tréningeket. Kifejlesztett egy rendszert, ami segítségével hatékonyabbá lehet tenni a korlátozott látási viszonyok közötti tájékozódást, észlelést és kommunikációt. Mivel a látásunkon keresztül kapjuk a környezetünkről szerzett információk kilencven százalékát, ennek elvesztése komolyan hátráltatja érzékelésünket. A helyzetet tovább rontja a tűzoltók által viselt légzőkészülék, a speciális öltözet és kesztyű, melyek a tapintást és szaglást is megnehezítik. Ez azt jelenti, hogy felkészítés és gyakorlatok nélkül, az érzékszervek elvesztése közvetlen életveszélybe sodorhatná a tűzoltót, így nagyon fontos az ilyen helyzetekre való felkészülés.

1596555306

Nagy Zoltán elmondta:  a pápai tűzoltók „rendkívül fegyelmezettek, motiváltak, elhivatottak, és nagyon jó fizikális és mentális kiállással hajtják végre a feladatokat, melyek alapján bárhol megállnák a helyüket. Örömömre szolgál továbbá, hogy érzem a bajtársiasságot, amivel azonnal befogadtak."

1596555307