Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éjszakai őrségváltás a Kapisztrán téren

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Kertész László |  2020. február 27. 11:30

PT-76 típusú úszó harckocsi váltotta ideiglenesen a felújításra elszállított T-34-est, február 26-ról 27-re virradó éjjel, Budapesten, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum előtti téren.

1596076507

A múzeum bejáratánál másfél éve felállított T-34-es harckocsi nagy népszerűségnek örvendett a kiállítások látogatói, a turisták és a gyerekek körében. A legendás lánctalpast naponta több százan csodálták meg, járták körbe és fotózkodtak vele. A felújításra szoruló harckocsi távollétében nemcsak megszépül, de egyes hiányzó elemei is a helyükre kerülnek, így jövőbeni visszaszállítása után megújulva fogadja a látogatókat.

A múzeum azonban, addig sem marad ikonikus „őrizet" nélkül. A T-34-es harckocsi szakszerű elszállítását is intéző és felügyelő MH Anyagellátó Raktárbázis, MH Katonai Közlekedési Központ, valamint az MH 25. Klapka György Lövészdandár Logisztikai Zászlóaljának szakemberei egy felújított PT-67 típusú úszó harckocsit állítottak fel Kapisztrán János szobra mellett. Ennek köszönhetően, már reggeltől egy új műtárgyat szemlélhetnek meg az intézmény kiállításaira érkező látogatók.

A PT-76 könnyű páncélos méltó utódja lesz a népszerű T-34-nek. A szovjet Vörös Hadsereg fejlesztését a Volgográdi Traktorgyár és a leningrádi Kirov Gyár gyártotta 1953-1969 között, a Tengerészgyalogság részére. A Magyar Néphadseregben is hadrendbe állították, közel száz példányát a felderítő alakulatok alkalmazták egészen 1983-ig, miután kivonták a hadrendből. A harckocsi három fős személyzetét 5-17 milliméter vastag páncélzat védte, fegyverzetét egy 76,2 milliméter űrméretű löveg és egy 7,62 milliméteres géppuska alkotta.

GALÉRIA