Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Három nap, 27 gépjármű, 2800 megtett kilométer

Szöveg: MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred |  2020. június 1. 7:01

Gépjárművezetők számára rendeztek hosszútávú vezetési gyakorlatot május 25-29. között, a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél.

1596080140

A gépjárművezetők felkészítése minden évben fontos feladat az ezrednél, hiszen műszaki alakulat lévén a különböző haditechnikai eszközök nélkülözhetetlenek a feladatok végrehajtásához. A kiképzés célja azon tevékenységek begyakoroltatása volt, amelyeket a gépjárművezetők alkalmazni tudnak az oszlopmenet végrehajtása, a szennyezett terepszakaszon történő áthaladás, valamint a menetoszlop megfordítása során.

Az elméleti felkészítésen felfrissítették a KRESZ, a műszaki (álcázás) és a vegyivédelmi ismereteiket, emellett átismételték az általános vezetési jeleket és jelzéseket – azaz a zászlójelek, vagy a kézjelzések használatát és a hírváltás szabályait EDR híradókészüléken.

Mindezek után kezdődhetett meg a gyakorlati végrehajtás, amely nem azt jelentette, hogy a katonák azonnal neki is vágtak a hosszútávú vezetésnek. Első lépésként alaposan átvizsgálták a gépjárműveket, ezt követően eligazítást kaptak a menetparancsban meghatározott útvonalról és biztonsági rendszabályokról, majd a híradó összeköttetés ellenőrzése után ülhettek be a járművekbe és indulhatott meg a konvoj.

1596080140

A három napos kiképzés alatt összesen 27 katonai gépjármű gurult ki a laktanya kapuján és tette meg a kijelölt útvonalat, 104 kilométert. A közúti menetet a hídépítő zászlóalj támogatta forgalomszabályozó katonákkal. A gépjárművezetők a menetútvonalon végrehajtottak egy oszlopfordítást, majd a célállomást elérve, az ott található vezetési pályán a szennyezett terepszakaszon történő vezetést gyakorolták. Végül, egy rövidebb pihenőt és a járművek üzemképességének ellenőrzését követően a konvojok elindultak vissza a szentesi laktanyába.

A végrehajtó állomány felkészültségének és fegyelmezettségének, valamint az ezred Logisztikai Főnökségének alapos előkészítő és szervező munkájának köszönhetően a háromnapos vezetési gyakorlat „esemény" nélkül ért véget.

GALÉRIA