Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonai pályaorientációs nap Debrecenben

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. február 10. 11:02

A debreceni Huszár Gál Gimnáziumának megkeresésére a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely munkatársa, dr. Bangó Zoltán Ábel önkéntes műveleti tartalékos százados tartott pályaorientációs előadást és fórumbeszélgetést a napokban az intézmény tanulóinak.

A beszélgetést a középiskola diákjai és diákönkormányzata kezdeményezte. Kérésükre az iskola igazgatója megkereste a Tudományos Kutatóhely vezetőjét, hogy a diákok a katonai közép- és felsőoktatási intézmények működéséről tájékozódhassanak.

1599181589

Az előadás során dr. Bangó Zoltán Ábel ismertette, hogy a honvédség kötelékébe milyen állománykategóriákban lehet csatlakozni, valamint elmondta a legfontosabb tudnivalókat a hivatásos, a szerződéses és a tartalékos szolgálatokról. Elmondta: ő maga személyes indíttatásból jelentkezett önkéntes műveleti tartalékosnak a Magyar Honvédséghez, miután 2015-ben elvégezte az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar jogász szakát. Mint fogalmazott: pozitívum, hogy a magyar állampolgároknak „civil egyetem és civil foglalkozásuk végzése mellett is van módjuk a haza fegyveres szolgálatára". Emellett beszámolt a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely munkájáról és eredményeiről is.

A diákoknak kérdezhettek is Bangó századostól, aki ígéretet tett arra, hogy – a debreceni Toborzó Iroda munkatársai mellett – a továbbiakban is igyekszik a tanulók rendelkezésre állni.

1599181589

Az előadás után a kutatóhely munkatársa ellátogatott a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumba is, ahol Berkecz Gábor igazgató kérésére tehetséggondozási mentorbeszélgetést folytatott egyik első éves hallgatóval, aki mind a katonai, mind a tudományos pálya irányába orientálódik.

A rendezvényt követően a Tudományos Kutatóhely vezetője ígéretet tett arra, hogy megvizsgálja, miként tudnák hosszabb távon mentorálni a diákot.