Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vértezd fel magad!

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző |  2020. július 20. 15:35

Több mint huszonháromezer, gyermekvédelmi szakellátásban részesülő fiatal ismerkedhet meg a jövőben a „Vértezd fel magad” elnevezésű gyermekvédelmi és honvédelmi program keretében a katonai pályával.

1596082804

Az erről szóló együttműködési megállapodást Németh Szilárd miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért felelős államtitkára, Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka és dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke írta alá július 20-án, Székesfehérváron.

„Szükségünk van olyanokra, akik szeretik a hazájukat, akik képesek arra, hogy a katona esküjüket teljesítsék. Ennek az együttműködési megállapodásnak az a legnagyobb erőssége, hogy a programnak köszönhetően a hátránnyal induló gyerekek mégis előnyt tudnak maguknak kovácsolni" – hangsúlyozta a parlamenti államtitkár. Németh Szilárd hozzátette: az együttműködés keretében felajánlja a HM Tábori Lelkészi Szolgálat, és HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum segítségét is. Emlékeztetett arra, hogy a haderő az elmúlt négy hónapban ismét veszélyhelyzetben bizonyította képességeit, a határvédelemtől elkezdve a járőrözésen át, a kórházparancsnoki rendszeren keresztül a fertőtlenítésig bezárólag.

1596082804

A programban a Magyar Honvédség biztosítja továbbá, hogy a honvédelmi programelemek alapvetően a gyermekek életkorának megfelelő ismeretekre és aktivitásokra irányuljanak. Elsősorban honvédelmi táborokon, honvédelmi vetélkedőkön, laktanya látogatásokon, és életpályamodell előadásokon keresztül nyújt segítséget a hátrányos helyzetű gyerekeknek és családjaiknak.

Korom Ferenc vezérezredes leszögezte: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program egyik kulcseleme a humán erőforrás. „Szívesen és örömmel működünk mindenkivel együtt, aki a jövő Magyar Honvédségének a hazát szerető humán erőforrást tud biztosítani. Ugyancsak lényeges, hogy minden újonc tudja, miként kell megvédeni a hazát és szavatolni a magyar emberek biztonságát" – mondta a Magyar Honvédség parancsnoka.

1596082805

Dr. Simicskó István kiemelte: a Honvédelmi Sportszövetségnek jelenleg 220 tagszervezete van, és a sporton keresztül is szeretnének lelki tartalékot, valamint tartást adni ezeknek a gyerekeknek. Véleménye szerint ha valaki szereti a hazáját, akkor azért tenni és alkotni is képes, a sport pedig minden magyar embernek sokat jelent, ráadásul a társadalmi együttélés és a társadalomba történő beilleszkedés kulcsa is.

Fülöp Attila úgy fogalmazott: a cél az, hogy a gyermekvédelmi rendszerben nevelkedő gyerekek esélyt kapjanak, stabilabbá tegyük az életüket a gyerekvédelmi és honvédelmi programon keresztül.

A sajtótájékoztató napján a Fejér Megyei Gyerekvédelmi Központban nevelkedő gyerekek ízelítőt kaphattak a haderő és a Honvédelmi Sportszövetség mindennapjaiból.

GALÉRIA