Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvéd kadétok Balatonfűzfőn is

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2022. június 20. 18:03

A Veszprémi Szakképzési Centrum Öveges József Technikum és Kollégium is csatlakozott a Honvéd Kadét Programhoz. Az erről szóló együttműködési megállapodást június 20-án, hétfőn írták alá Balatonfűzfőn.

Honvéd_Kadét_Program_Balatonfűzfő (2)

Tóth Lajos Péter, az oktatási intézmény igazgatója, Kavalecz Gábor, a Veszprémi Szakképzési Centrum főigazgatója és Berec Zoltán dandártábornok, az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ (MH LMVIK) parancsnoka írták alá azt a megállapodást, melynek keretében a központ – többek között – szakmai támogatást és pedagógus továbbképzési, mentorálási lehetőséget biztosít az iskolának. A balatonfűzfői intézményben ősztől a honvédelmi alapismeretek tantárgyon felül, az iskola alap képzései szorosan összekapcsolódnak majd az MH LMVIK alaprendeltetéséből fakadó szakmáival. Az elektronikai technikus, az informatikai rendszer- és alkalmazásüzemeltető technikus, valamint az elektronikai műszerész szakképző iskolai képzések mind olyan területek, amelyek a veszprémi alakulatnál üzemeltetett technikai eszközök kezeléséhez, karbantartásához és üzemeltetéséhez nélkülözhetetlenek.

Honvéd_Kadét_Program_Balatonfűzfő (4)

„Határozott szándékunk, hogy az iskola tanulói és tanárai testközelből is megismerjék az MH LMVIK feladatrendszerét és az általunk üzemeltetett technikai eszközöket. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében a Magyar Honvédség komoly technikai fejlődésen megy keresztül. Az új eszközöket azonban csakis szakmailag remekül képzett, elhivatott katonák kezelhetik majd, ezért nem titkolt szándékunk az iskolában a haderő – ezen belül is a légierő – népszerűsítése” – fogalmazott az aláírás előtti köszöntőjében Berec Zoltán dandártábornok. Tóth Lajos Péter és Kavalecz Gábor egyetértettek abban: a Honvéd Kadét Program komoly szakmai lehetőségeket rejt az iskola számára és színesíti az intézmény kínálta lehetőségeket.

Az együttműködési megállapodás aláírása után Almási László ezredes, a HM Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztály, Honvédelmi Nevelési és Ifjúságstratégiai Osztály vezetője átadta az igazgatónak a Honvéd Kadét Programhoz való csatlakozás tanúsítványát, valamint az intézmény falára függeszthető táblát.