Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hősies helytállás

Tizenkét sérült katonát szállított haza a Magyar Honvédség Koszovóból

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Kertész László, Rácz Tünde, Szakál Szebáld |  2023. május 30. 17:45

„Katonáink ismét hősiesen teljesítették kötelességüket” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter május 30-án, Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Az észak-koszovói Zvecsán településen elrendelt tömegoszlatási feladatokban megsérült magyar katonákkal a fedélzetén szállt le a Magyar Honvédség egészségügyi ellátásra kialakított Airbus A319-es repülőgépe a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren kedd délután. A gépet – amelyen a sérült katonákkal, az őket ápoló orvosokkal, aneszteziológussal és felcserekkel utazott Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese is – Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter fogadta. „Nemzetközi kötelékben, olasz-amerikai parancsnokság alatt vetették be Koszovóban a magyar manőverszázadot. Összesen huszonhét sérültünk van, tizenketten jöttek haza a repülőgépen. Az incidens sokáig tartott és rendkívül erőteljes volt, amelyben a magyar katonák sérüléseik ellenére is bátran helyt álltak. Többen közülük - akik erre képesek voltak – visszatértek a manőver század kötelékébe, hogy továbbra is el tudják látni feladataikat” – mondta a honvédelmi miniszter.

(Kertész László felvételei)

 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: Magyarország számára nagyon fontos a Nyugat-Balkán stabilitása, hazánk diplomáciai, gazdasági és katonai értelemben is jelen van a térségben. A tárcavezető - aki köszönetét fejezte ki a magyar katonák bátorságáért és rátermettségéért - kiemelte, hogy Kajári Ferenc vezérőrnagy személyesen győződött meg a Koszovóban szolgálatot teljesítő magyar békefenntartók feladatteljesítéséről, valamint a sérültek ellátásáról és biztonságos hazaszállításáról. „A most hazaérkezőket a lehető legrövidebb időn belül a családtagjaikkal való gyors találkozás után - a Honvédkórházba szállítjuk, ahol megfelelő orvosi ellátást kapnak” – részletezte a miniszter.

(Szakál Szebáld és Rácz Tünde felvételei)

Kapcsolódó cikkek