Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Huszárok a második világháborúban

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Kismartoni Mátyás |  2021. augusztus 5. 21:51

A magyar történelemnek számos olyan, a széles közvélemény előtt nem ismert fejezete van, amelyeket eddig nem dolgoztak fel. Az egyik ilyet ismerteti most bemutatott könyvében dr. Szabó Péter és Szebenyi István. „Az utolsó töltényig” című kötetet dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka méltatta augusztus 5-én, csütörtökön, Nyíregyházán.

könyvbemutató (7)

A Magyar Honvédség parancsnoka a kötet bemutatóján hangsúlyozta: ez a könyv egy „olyan ötvözete a történelemnek, ami megmutatja egyrészt a háborút, a hadszínteret, a huszárság szervezetét és mellette megmutatja benne az embert, a katonát és az egyéni sorsokat egyenruhában és civilben”. Dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy hozzátette: a kötet egyik nagy erénye, hogy a katonák zárt világát is megnyitja az olvasó előtt.

„Egy olyan fegyvernem történetét mutatjuk be ebben a kötetben, amelyre igazán büszkék vagyunk. A huszárság fegyverneme több mint 150 éve jelent meg állandó helyőrséggel a városban” – emelte ki a kötet témájának nyíregyházi kötődésével kapcsolatban dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója.

könyvbemutató (4)

A könyv részletes bemutatása során dr. Bene János, a Jósa András Múzeum címzetes igazgatója elmondta: a kötet egyik nagy erénye, hogy a nyíregyházi I. Huszárhadosztály történetét részletesen bemutatja, ismertetve a huszárok utóéletét is.

A Szülőföld Könyvkiadó gondozásában megjelent kötet a Vértes lábánál összevont 1. Huszárhadosztály szovjet erők elleni harcát dolgozza fel. A Magyar huszárok a második világháború forgószínpadán alcímet viselő, hiánypótló könyv szerzői kutatásaik során a hazai és orosz levéltári források mellett, napi jelentések és térképvázlatok alapján, valamint a szembenálló felek visszaemlékezéseire és az összecsapások tárgyi bizonyítékaira alapozva írták meg a magyar törtélemnek ezt az eddig feldolgozatlan epizódját.

könyvbemutató (1)

A könyv bemutatóján jelen volt - többek között - Szloszjár Balázs dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka és Román István megyei kormánymegbízott.