Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indulhat a NATO Európai Repülőkiképző Programja

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2021. június 9. 14:36

A NATO védelmi miniszterei jóváhagyták a NATO Európai Repülőkiképző Program (NFTE) Együttműködési Megállapodását. Hazánk részéről dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter írta alá a dokumentumot.

20210609-ntfe

Az NFTE együttműködés alapgondolata, hogy a repülőkiképzés többnemzeti keretek között, különböző európai helyszíneken kerülne létrehozásra katonai vezetéssel, de erőteljes ipari támogatással. Továbbá jelentős mértékben támaszkodna a NATO Kanadai Repülőkiképző Program tudásbázisára és tapasztalataira.

Ez az együttműködés, a tervek szerint, a kiképzés költségeinek csökkentésén és hatékonyságának növelésén túlmenően hozzájárul az észak-amerikai kiképzési központok tehermentesítéséhez, így a repülőkiképzés területén kiegyensúlyozottabb transzatlanti kiképzést eredményez. Az NFTE kiterjed valamennyi repülőeszközre, így nemcsak vadászgépekre, hanem egyéb merevszárnyú repülőgépekre, helikopterekre és pilóta nélküli repülőgépekre is.

A dokumentumot a védelmi miniszterek a koronavírus-járvány elleni óvintézkedések miatt a fővárosokban írták alá, ezzel alátámasztva, hogy a Szövetség rendhagyó körülmények között is képes a tagok közötti együttműködés fokozására.

A programban Belgium, a Cseh Köztársaság, Görögország, Magyarország, Olaszország, Montenegró, Észak-Macedónia, Románia, Spanyolország és Törökország vesz részt.