Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ismét összecsaptak a kormányerők és az al-Shabaab terroristái Szomáliában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. január 23. 15:39

Több mint száz, az al-Shabaab terrorszervezethez tartozó fegyveressel végeztek a szomáliai kormányerők január 20-án, pénteken az afrikai ország középső részén – közölték szomáliai katonai források.

A harcokat Galgudud térségéből jelentették, ahol napok óta összecsapások zajlanak egy, a katonaság által néhány napja visszafoglalt katonai támaszpont körül. A bázist a szomáliai hadsereg amerikai kiképzésben részesült egysége irányítja, az ellene intézett támadást visszaverték, a tűzharcban életét vesztette a támaszpont parancsnokhelyettese is.

A közelben lakók a sajtónak azt mondták, a támaszpontról több robbanást is hallottak, a bázis egyik tisztje pedig azt közölte, a terroristák ellen harci drónokat is bevetettek.

Az iszlamisták jelentkeztek az akció elkövetőiként, és bár a támaszpontot nem sikerült visszafoglalniuk, sikeresnek minősítették akciójukat. Szóvivőjük szerint több mint 150 katonát öltek meg.

A szomáliai vezetés tavaly augusztusban indított offenzívát az al-Shabaab ellen, s azóta a hadsereg a helyi klánok és felfegyverzett civilek segítségével jelentős területeket foglalt vissza az iszlamistáktól. A műveleteket Törökország és az Egyesült Államok drónokkal támogatja. Újévi köszöntőjében Hassan Sheikh Mohamud szomáliai elnök azt ígérte, hogy 2023 során teljesen megsemmisítik a terroristaszervezetet.