Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös műszaki gyakorlatot tartottak Szlovákiában

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: Szőlősi Tatyjána százados |  2021. október 10. 7:18

A magyar, román, szlovák, illetve ukrán katonákból álló TISZA Többnemzeti Műszaki Zászlóalj október elején tartotta meg Szlovákiában az idei közös gyakorlatát.

20101007-tisza-zlj (1)

Az 1990-es évek szélsőséges időjárási viszonyai miatt bekövetkezett természeti katasztrófák rendkívüli károkat okoztak hazánkban és a szomszédos országokban is. Különösen igaz volt ez a Tisza és mellékfolyói vízgyűjtő területein. A sorozatos természeti katasztrófák szükségessé tették egy, a térséget felölelő, többnemzeti katasztrófa-védelmi csoport létrehozását. A „TISZA” Többnemzeti Műszaki Zászlóalj létrehozásáról szóló Technikai Egyezményt 2002 év elején írták alá a nemzetek vezérkar főnökei. A zászlóalj feladata: a Tisza vízgyűjtő területén bekövetkezett árvizek, illetve más természeti csapások, ökológiai katasztrófahelyzetek esetén az érintett lakosság megsegítése, a károk elhárításában való részvétel.

A közös felkészülés érdekében minden évben más-más ország területén, az úgynevezett vezető nemzetnél rendezik meg a Blonde Avalanche (Szőke Lavina) elnevezésű, közös katasztrófavédelmi gyakorlatot. A közös zászlóalj magyar moduljának személyi állományát az MH 5. Bocskai István Lövészdandár műszaki alegységei biztosítják.

20101007-tisza-zlj (13)

Az idei gyakorlat feltételezett helyzete szerint Szlovákiában, a több hetes heves esőzések árvizeket okoztak és az érintett területek katasztrófa elhárítási feladatinak érdekében mozgósították a zászlóaljat.

Nagy Gábor őrnagy, a hódmezővásárhelyi Művelettámogató Műszaki Zászlóalj parancsnokhelyettese is részt vett a gyakorlaton. A gyakorlat során létrehozott közös zászlóalj parancsnokhelyetteseként Nagy őrnagy elmondta: „a közös zászlóalj működőképes, amire mindig ráerősít az évente megrendezett törzsvezetési gyakorlat is. Mindig ugyanazok az alegységek vesznek részt a gyakorlaton, ami elősegíti az együttműködés folyamatos fejlődését.”

A zászlóalj az éves törzsgyakorlásoknak köszönhetően szinten tartja a képességét, így szükség esetén készen áll feladatainak ellátására.