Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különleges mentőakció

Szöveg: MH ÖKMP | Fotó: a parancsnokság felvételei |  2023. május 29. 7:37

Realisztikus környezetben, mintegy kétszáz katona bevonásával, összehangoltan terveztek meg és hajtottak végre speciális mentőakciót a Különleges Légi Műveleti Osztag tagjai a „Smart Move 2023/2” különleges műveleti gyakorlat során.

különleges_nyitó

A Magyar Honvédség Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság vezetése és irányítása alatt, május 20-26. között lezajlott a „Smart Move 2023/2” elnevezésű különleges műveleti gyakorlat. A gyakorlat fő célja az volt, hogy kitelepült viszonyok között, az összhaderőnemi erők bevonásával gyakoroltassa a Különleges Légi Műveleti Osztagot. A tábori kihelyezési hét kiemelkedő mozzanataként harminc civil állampolgárt kellett légi úton kimenekíteni egy forgatókönyv alapján, úgynevezett „nem megengedő” környezetből egy biztonságos helyre.

A mentőakciót – a különleges légiműveleti főnökség mentorálása alapján – az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Különleges Légiműveleti Osztagának tagjai tervezték meg, illetve a szolnoki MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár kijelölt erőivel együttműködve hajtották végre. A gyakorlat tervezése során prioritást élvezett az, hogy olyan helyzeteket alakítsanak ki, amik a legközelebb állnak a valósághoz. A polgári személyek jelentős részét a Szolnoki Honvéd Kollégium növendékeiből választották ki, kísérőikkel együtt. Az újdörögdi „romvárosban” minden civil résztvevő speciális feladatot kapott a gyakorlat vezetőségétől, melyre a helyszínen készültek fel. Volt olyan, akinek családapát vagy családanyát, gyermeket vagy éppen sérültet kellett alakítania. A különleges erők a szárazföldi és légi elemek hatékony együttműködésének köszönhetően sikeresen beazonosítottak harminc; egymástól eltérő élethelyzetű személyt, akik izgatottan várták kiemelésüket az ellenséges környezetből. A katonák a civil személyeket átvizsgálták, majd ellátták, és az általuk már biztosított területről mindenkit – két MI-17-es közepes szállító helikopterrel – átszállítottak egy kijelölt civil repülőtérre.

IMG_20230524_200051

A terminál bejáratánál a különleges műveleti dandár katonái várták a kimenekített személyeket, ahol újabb feladatok sorozata várt az odaérkezőkre. Ruházat- és csomagátvizsgálást követően azonosítás, adatfelvétel, majd szükség esetén orvosi és logisztikai ellátást kaptak. Külön figyelmet fordítottak a katonák például arra is, hogy a feladat érdekében kreált családokat egyben tartsák, hiszen ez a valós életben is hasonlóan történne.

Azt gondolhatnánk, hogy ezzel a feladatnak vége, de ez korántsem igaz. A forgatókönyv szerint ugyanis a műveletek további repülési feladatot tartogattak a résztvevőknek, egy újabb légiszállítást, amely során egy utasszállító repülőgép várta és vitte tovább az utasokat a legvégső állomásra, egy biztonságos helyre.

IMG_20230524_231250

A katonák tehát valóban realisztikus környezetben gyakorolhatták a korábban elsajátított eljárási folyamatokat, amiket egy kimenekítési akció során kell alkalmazni. A feladatban – mintegy kétszáz katona bevonásával – összehangoltan tervezték és hajtották végre a „különleges” mentőakciót. Az erők jelentős részét a különleges műveleti dandár, a szolnoki helikopterdandár, valamint a reptéren települő erők védelmét ellátó hódmezővásárhelyi MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár biztosította, de természetesen a kecskeméti MH Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár személyi állományának együttműködése és támogatása is szükséges volt.