Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különleges tűzoltó képzés a Sziklában

Szöveg: Németh Szilvia őrnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. október 10. 15:23

Korlátozott látási viszonyok közötti menekítést támogató képzést tartottak az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ Sziklaként ismert objektumában, Veszprémben.

20211008-szikla (3)

A sziklába vájt föld alatti létesítmény az ország légvédelmét biztosító kiemelt szolgálatoknak ad helyet. Gyakran hangzik el az először ide látogatók szájából a mondat, hogy ők innen önállóan biztosan nem jutnának ki. Az elsőre valóban átláthatatlan folyosórendszer, a mesterséges körülmények és az ablaktalan helyiségek mind kimenekítési, mind pedig tűzoltási szempontból különleges tudást igényelnek. Amennyiben az óvintézkedések ellenére tűz ütne ki az objektumban, az itt dolgozók biztonságát a Támogató Zászlóalj folyamatosan szolgálatot adó tűzoltó állománya garantálja, akik számára különösen fontos, hogy a kötelezően megszerzett tudásuk mellett speciálisan a bunkerre szabott oktatásban is részesüljenek.

Ezt a képzést biztosította számukra a héten négy napban az MH Altiszti Akadémia állományában szolgáló Nagy Zoltán honvédelmi alkalmazott. A korlátozott látási viszonyok közötti mentés oktatásának hitelességét növelte, hogy Nagy Zoltán látássérült, így a szakmai felkészültsége mellett személyes tapasztalatai jelentős hozzáadott értéket jelentettek a képzés során.

Nagy Zoltán kérdésünkre elmondta: a jelenlegi egy alapszintű képességfejlesztő tréning, amely során a legfontosabb elemek az önmentés, a társmentés, a további szolgálati személyek mentése, valamint sebesült mentés voltak. Mindezt úgy kell elképzelni, hogy a legrosszabb forgatókönyvre felkészülve azt feltételezzük, hogy a bunkerben minden rendszer elromlik és füstben, sötétségben, nagy sebességgel kell a fent felsorolt feladatokat teljesíteni.

Nagy Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy a látás elvesztésével a környezeti ingerek kilencven százalékát elveszítjük. A tűzoltók felszerelése emellett még öt százalékos veszteséget okoz, így végül a menekítési feladatokat a külvilágból származó információk mintegy öt százalékának birtokában kell megoldaniuk.

A képesség fenntartása és fejlesztése céljából a tervek szerint a jövőben is szerveznek hasonló képzést Veszprémben. Fontos hozadéka a tréningnek, hogy az itt elsajátított ismereteket szükség esetén a civil életben, szolgálaton kívül is alkalmazni tudják katonáink, mint arról már számos esetben tettek tanúbizonyságot az elmúlt időszakban legyen szó akár életmentésről, akár tűzoltásról.