Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Libanonba látogatott a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke

Szöveg: ENSZ UNIFIL | Fotó: a szerző felvételei |  2022. november 24. 17:07

Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke látogatott az UNIFIL-4 misszióban szolgáló magyar katonákhoz november 22-én, kedden. A látogatás elsődleges célja a Libanonban települt magyar katonák feladatainak, vezetési rendszerének és ellátásának áttekintése, valamint a közelgő ünnepek alkalmából a missziós szolgálatot teljesítő magyar katonák köszöntése volt.

20221124_unifil_eloljaro_latogatas_libanon_01

2021. január 18-tól bővült és egyben átalakult szerepvállalásunk az ENSZ Libanoni Békefenntartó Missziójában. Katonáink az ír zászlóalj égisze alatt tevékenykedő lengyel század harmadik szakaszában teljesítenek szolgálatot: alapvető feladataik közé az ENSZ jelenlétének fenntartása, járőrözési valamint táborvédelmi feladatok végrehajtása tartoznak.

Bozó Tibor vezérőrnagy több udvariassági látogatáson vett részt a libanoni út során. Először a Naqoura-i UNIFIL főparancsnokságon, Irvine Nii-Ayitey Aryeetey vezérőrnaggyal, az UNIFIL misszió parancsokhelyettesével folytatott kötetlen megbeszélést, majd az UNIFIL Nyugati Szektor Parancsnokságán – Shama városában – Giuseppe Bentoncello dandártábornokkal, az UNIFIL Nyugati Szektor parancsnokával, illetve delegációjával zárult az udvariassági látogatások sora.

20221124_unifil_eloljaro_latogatas_libanon_02

A UNP 2-45-ös „Camp Shamrock” táborban a magyar delegáció az ír-lengyel közös zászlóalj parancsnokával, Damien Murphy alezredessel, parancsnokhelyettesével Tomas Panek alezredessel, valamint a rangidős nemzeti képviselővel, Hendinger Péter századossal (MH BHK) találkozott. Megtekintették a tábort, az elhelyezési és munkakörülményeket, valamint fogadták a rangidős nemzeti képviselő jelentését. 

A látogatás utolsó mozzanataként a vezérőrnagy az izraeli határ mellett lévő UNP 6-50-es bázison a szolgálatot teljesítő magyar kontingens katonáival is találkozott. Az angol nyelvű Ground Briefing után Móricz Dániel hadnagy (MH 25. Klapka György Lövészdandár) illetve lengyel társa, Konrad Mantula hadnagy, bázisparancsnok körbevezették a delegáció tagjait a bázison.

A katonákkal folytatott beszélgetés során a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke megköszönte nekik az eddig végzett munkát, és az udvariassági látogatások alkalmával hallott elismerő szavakat, majd válaszolt a felmerült kérdésekre, végül átadta a katonák részére készített ajándékcsomagokat is.

Kapcsolódó cikkek