Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Locked Shields 2021 - Többnemzeti kibervédelmi gyakorlat

Szöveg: Vizinger Diána főhadnagy | Fotó: NATO CCD COE |  2021. április 17. 9:53

Április 13-16 között rendezték meg a NATO Kibervédelmi Kiválósági Központ (NATO CCDCOE) Locked Shields elnevezésű éves nemzetközi kibervédelmi gyakorlatát, amelyen huszonkét nemzet, köztük hazánk is képviseltette magát.

Locked Shields 2021 (1)

A Locked Shields a világ legnagyobb valósidőben végrehajtott kibervédelmi gyakorlata, ahol a résztvevő nemzetek a rendelkezésükre kialakított virtuális infrastruktúra rendelkezésre állását kell biztosítani, valamint megvédeni a kibertérből érkező ellenséges támadásoktól, ezzel felkészítve a nemzeteket a kiber incidensekre való reagálásra. Az előző évekhez képest, idén új rendszerelemeket fejlesztettek ki a virtuális infrastruktúrában, továbbá a gyakorlat folyamataiba - a technikai elemek mellett - a stratégiai dilemmákat is integráltak. Ezzel a komplex struktúrával a résztvevő nemzetek a teljes parancsnoki láncot gyakorolhatták egy nagyszabású kibernetikus esemény megoldása során.

A gyakorlat kiemelt célja volt, hogy a résztvevő tagállamok szakemberei szimulált körülmények között tudjanak együttműködni és a kibertérből érkező kihívásokra reagálni. Figyelembe véve a járványügyi helyzetet, a magyar csapat három különböző helyszínről hajtotta végre feladatait, így a különböző nemzetek közötti kommunikáció összehangolása mellett, külön kihívást jelentett a magyar szakemberek közötti folyamatos kapcsolattartás biztosítása is.

Locked Shields 2021 (2)

A gyakorlathoz szükséges hálózatot a szervezők egy távoli hozzáférésű virtuális környezetben biztosították. Ebben az évben, eltérően az eddigi Locked Shields gyakorlatoktól, a szervezők is – akik között Magyarország is képviseltette magát – távolról vettek részt a folyamatokban, nem pedig Tallinnban tevékenykedtek. Az eseményt fél éves tervezési és előkészítési időszak előzte meg, amely során kialakították a virtuális környezetet, amit már az éles végrehajtás előtt egy hónappal magyarországi egyetemi hallgatók bevonásával teszteltek.

A gyakorlat forgatókönyve szerint az egyes nemzetek feladata volt, hogy egy elképzelt NATO tagország stratégiailag fontos ipari létesítményeinek és infrastruktúrájának védelmét fenntartsák, illetve biztosítsák a szolgáltatások (víz- és elektromos hálózat, kommunikáció, online közigazgatás) folyamatos működését, miközben az adott rendszereket folyamatos kibertámadások érik. A feladatokat egy elképzelt NATO hadműveleti környezetben, valós incidensekre alapulva kellett megoldani.

Locked Shields 2021 (3)

A virtuális térben érkező támadások először a technikai állomány vonalait érték el, de a következményekkel már stratégiai szinten is meg kellett birkózniuk a résztvevőknek. Az incidensek jogi és védelempolitikai szempontú feldolgozása is mérvadó volt, mindemellett az egyre növekvő médiaérdeklődésre történő reagálás is kiemelt célja volt az egyes csapatoknak.

A gyakorlat során felmerülő feladatok a kibertér való életre gyakorolt hatásának bemutatását is célozta. A Locked Shields 2021 gyakorlat - a technikai kihívások kezelésének koordinálása mellett - rávilágított a stratégiai döntéshozatal összehangolásának fontosságára nemcsak nemzeti szinten, de a többnemzeti együttműködés során is. A gyakorlaton szerzett tapasztalatokat a szakterületek a mindennapi feladatellátásba építik be.

Locked Shields 2021 (4)