Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

MAGLITE 2021: többnemzeti összhaderőnemi logisztikai kiképzés

Szöveg: Dr. Venekei József alezredes | Fotó: Fülöp Dóra és a szerző felvételei |  2021. október 26. 8:01

Egy év kihagyást követően október 11-15. között zajlott le az eredetileg évente két alkalommal megrendezett kiképzési programsorozat, a MAGLITE névre hallgató többnemzeti összhaderőnemi logisztikai kiképzés magyarországi szakasza a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.

MAGLITE 2021 (1)

A magyar-brit nemzetközi logisztikai képzési program 1996-ban kezdődött és sikere immár 25 éve töretlen. Az érvényben lévő járványügyi korlátozások miatt a kiképzés angliai szakaszán - október 4-8. között - harminc brit és két észt tiszt vett részt - a magyarok nem tudtak résztvevőt. A brit Védelmi Logisztikai Iskola bázisán, az angliai Winchester melletti Worthy Down Camp-ben végrehajtott összhaderőnemi logisztikai műveletek tanfolyam alapvető célja az volt, hogy rávilágítson a logisztikai tervezés összhaderőnemi aspektusaira és fontosságára a műveletek tervezése során.

A kiképzés magyarországi részén a harminc brit és két észt résztvevő mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának katonai műveleti logisztika mesterképzési szak hét hallgatója vett részt. A hallgatók munkáját brit és magyar részről egyaránt több mentor és oktató segítette. A résztvevők három munkacsoportra osztva dolgozták ki egy humanitárius segítségnyújtási és katasztrófaelhárítási művelet logisztikai támogatási feladatait egy képzelt afrikai ország területén.

MAGLITE 2021 (3)

A kiképzésre kialakított hadműveleti helyzetbeállítás egy béketámogató művelet forgatókönyvén alapult, amelynek alapját az ENSZ és egy „fiktív” állam kormányának közös felkérése alapján, humanitárius feladatok megszervezése képezte. A felhatalmazás szerint a kijelölt műveleti terület valós földrajzi környezetben, de feltételezett határokkal, államokkal és vallási-etnikai összetétellel rendelkezett. A feladat magában foglalta a végrehajtására kijelölt erők műveleti területre történő stratégiai átcsoportosítását és a műveleti logisztikai támogatási lánc megszervezését. A kiadott feladatnak megfelelően, a brit, cseh és magyar erők nemzetközi és nem kormányzati szervezetekkel együttműködve a kialakult humanitárius válsághelyzet kezelése céljából segélyszállítási és ivóvíz biztosítási műszaki feladatok végrehajtását tervezték meg. A három munkacsoport feladata az volt, hogy a logisztikai műveleteket irányító parancsnok részére a humanitárius válság feloldása érdekében külön-külön egy-egy cselekvési változatot dolgozzon ki.

MAGLITE 2021 (4)

A kidolgozott cselekvési változatok érdekességét a csoportonként eltérő kezdeti műveleti peremfeltételek különbözősége adta. A résztvevők a kiképzési feladat során megismerték és gyakorolták az összhaderőnemi műveletek döntéshozatali és tervezési folyamatait, illetve a többnemzeti törzsekben folyó munkamódszereket.

A képzési program zárásaként október 14-én minden munkacsoport jelentést tett a részére meghatározott peremfeltételek szerinti cselekvési változatról. A jelentéseket a brit Összhaderőnemi Logisztikai Komponens parancsnoka (összhaderőnemi logisztikai műveleti főnök), James Dean altengernagy fogadta.