Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarország támogatja az EU védelmi képességeinek erősítését

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Kertész László |  2021. július 1. 12:55

Hazánkba látogatott Claudio Graziano vezérezredes, az Európai Unió Katonai Bizottságának elnöke, akit dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is fogadott július 1-jén, csütörtökön. A felek egyetértettek abban, hogy Magyarország kész és képes hozzájárulni az európai védelmi képességek erősítéséhez.

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz és Claudio Graziano  KLAC6330

Claudio Grazianot, az EU Katonai Bizottság elnökét és delegációját katonai tiszteletadással fogadták a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai épületénél. A honvédelmi miniszter és a bizottsági elnök találkozóján szóba kerültek az európai biztonság szempontjából meghatározó kihívások, köztük a Nyugat-Balkán, az afrikai válságok európai eszközökkel történő stabilizációjának lehetőségei, továbbá a NATO-EU együttműködés továbbfejlesztése. A megbeszéléseken elhangzott, hogy Magyarország kulcsfontosságú prioritásként tekint Európa és az európai állampolgárok védelmére, így az EU Közös Biztonság- és Védelempolitika megerősítése, az abban történő aktív magyar részvétel hazánk számára kiemelt célkitűzés.

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz és Claudio Graziano  KLAC6557

A honvédelmi tárca vezetője kijelentette: magyar szempontból Európa biztonsága és védelme nemzeti érdek, ezért hazánk határozottan támogatja az európai védelmi képességek fejlesztését. Szólt arról is, hogy aktív részesei vagyunk az Unió védelmi kezdeményezéseinek, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az Európai Unió magasabb ambícióinak megfelelően, egy közös biztonságfelfogás mentén hatékonyan tudja kezelni a szomszédságában kialakuló válságokat.

Az Európai Unió Közös Biztonság-és Védelempolitikájának 5-10 éves stratégiai céljait és ambícióit meghatározni hivatott Stratégiai Iránytűvel kapcsolatban elhangzott, hogy a válságkezelés kérdése Magyarország számára többek között azért is fontos, mert jelenleg az EU válságkezelésének keretében futó katonai műveletek 10 legnagyobb hozzájárulója között vagyunk. A Magyar Honvédség nagyszabású haderőfejlesztési programja keretében pedig a beszerzéseinkkel és fejlesztéseinkkel az európai védelmi ipari bázist is támogatjuk – tette hozzá a miniszter.

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz és Claudio Graziano  KLAC6619

Az Európai Unió Katonai Bizottságának elnökét a továbbiakban dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy fogadta hivatalában. Graziano vezérezredes gratulált a Magyar Honvédség parancsnokának a kinevezéséhez, majd a katonai vezetők a négyszemközti megbeszélésen érintették a Magyar Honvédség és az EU Katonai Bizottság előtt álló kihívásokat és az azokra adandó válaszokat. Dr. Ruszin-Szendi vezérőrnagy kiemelte a szoros együttműködés jelentőségét és biztosította vendégét a Magyar Honvédség teljes mértékű támogatásáról Európa biztonságának megőrzése érdekében.